Laatste update 16:43
28

Bomexplosie in metro St. Petersburg

In het hart van de Russische havenstad St. Petersburg is maandag een bom ontploft. Dat gebeurde in een metrostel op het station Sennaja Plosjtsjad. Volgens Russische hulpdiensten zou het gaan om een fragmentatiebom. Een fragmentatiebom spat uiteen, met de bedoeling zoveel mogelijk gewonden te maken. Bij de ontploffing van die bom zouden zeker 9 doden zijn gevallen en 20 gewonden, zo melden diverse media. Eerder sprak men nog over 10 doden en 50 gewonden, maar die aantallen zijn naar beneden bijgesteld. De explosie heeft volgens een medewerker van de hulpdiensten plaatsgevonden in een metrowagon die zich verplaatste tussen twee metrostations.

NOS schrijft dat op een ander metrostation een tweede bom is gevonden, maar dat die bijtijds onschadelijk is gemaakt. Dat zou bij metrostation Vosstania zijn gebeurd. Eerder deed zich het bericht de ronde dat er sprake zou zijn geweest van twee explosies, maar dat is niet het geval.

Vladimir Poetin, de Russische president, heeft inmiddels zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden van de slachtoffers. Ook zegt hij rekening te houden met alle mogelijk oorzaken, “waaronder terrorisme”. Het zou niet de eerste keer zijn dat het Russische metronetwerk wordt getroffen door een aanslag. Zo ontploften er in 2010 nog meerdere bommen in Moskou. Zeker veertig mensen kwamen daarbij om het leven, er vielen toen zo’n honderd gewonden. Poetin is op het moment in St. Petersburg, vanwaaruit hij opdracht heeft gegeven om de beveiliging van al het openbaar vervoer in Rusland aan te scherpen.

Update 16.40

Persbureau Reuters meldt dat de bom voor de explosie in een koffer zat. De mogelijke verdachte zou op camera vastgelegd zijn.

NRC somt de tot nu toe bekende feiten op:

  • Bij een explosie in de metro in Sint-Petersburg zijn zeker negen mensen omgekomen.
  • Er raakten twintig mensen gewond. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van het Nationale Anti-Terrorisme Comité. Eerder op de dag werd er nog gesproken van tien doden en vijftig gewonden.
  • De explosie vond plaats in een metrowagon die onderweg was van van het station Sennaja Plosjtsjad naar Technologitsjeski Institoet. Bij een ander metrostation, station Vosstania, is een bom gevonden die niet is afgegaan. Deze is onschadelijk gemaakt volgens het Nationale Anti-Terrorisme Comité.
  • Alle 62 metrostations in Sint-Petersburg zijn gesloten. Ook in de rest van het land zijn de veiligheidsmaatregelen rond vervoerdersknooppunten aangescherpt.
  • President Poetin sluit een terroristische aanslag niet uit. Hij zegt dat er een onderzoek is ingesteld naar de oorzaak van de explosie.
  • Het Nederlandse consulaat in Rusland heeft contact met de Russische autoriteiten en onderzoekt of er Nederlanders betrokken zijn bij de explosie.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)