94

Metro verwijdert ‘schokkende’ column

Columnist Luuk Koelman schreef als controversiële Mariska Orbán een schokkende brief aan moeder van gepeste jongen die zich van het leven beroofde

Metro-columnist Luuk Koelman heeft zich een berg verontwaardiging op de hals gehaald door een brief te schrijven aan de moeder van Tim Ribberink. Hij deed dit niet als zich zelf, maar als de controversiële hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Mariska Orbán-de Haas. In de ‘brief’ wrijft ‘Mariska’ Tims moeder nog even in dat zijn vermeende homoseksualiteit de oorzaak is van zijn dood en dat dat door haar opvoeding zou komen. De column werd door lezers als schokkend ervaren en is op verzoek van de familie inmiddels door Metro verwijderd.

Op Metro is nu deze mededeling te zien:

Eerder stond hier dus een column in briefvorm uit naam van Mariska Orban-de Haas. Orbán staat bekend om haar zeer orthodox katholieke standpunten, met name over homo’s en abortus. Onlangs betoogde ze in Pauw en Witteman dat een jongen die door twee vrouwen is opgevoed nooit een goede vader zou worden.

De column is op verzoek van de familie verwijderd. Een citaat om de inhoud te illustreren:

En als zodanig schrijf ik u deze open brief, mevrouw Ribberink: als moeder van drie kinderen – en ook een beetje namens God. U heeft Tim verloren, uw enig kind. Hij werd door zijn plaaggeesten afgeschilderd als “een homo en een loser.” Natuurlijk was Tim geen loser. Wel had hij blijkbaar een tekortkoming. Daarover wil ik het graag met u hebben. Mijn zoontje is pas vier, maar ik kan nu al heel duidelijk aan hem zien dat hij géén homo is.

Op Twitter geloven sommigen dat de brief echt van Orbán-de Haas afkomstig is. Daardoor krijgen zij én Koelman het over zich heen. Een greep uit de reacties:

Claudia de Breij:
Voor wie zich dat afvraagt: ik vind de column van Luuk Koelman zijn doel (?) lichtjaren voorbij schieten. Hier schiet niemand iets mee op.

Anna Kruse:
#Metro noemt column #Luuk Koelman ‘satire’. De pesters van Tim Ribberink zeiden waarschijnlijk ook: ’t is maar een geintje…

Toch is er hier en daar ook begrip voor het artikel van Koelman:

Bart Schut:

Zo hoor je een column te schrijven! @LuukKoelman over God, homo’s, pesten en Mariska Orban-de Haas: http://www.metronieuws.nl/columns/lieve-moeder-van-tim-ribberink/SrZlkg!t8FcbEpw2mdkE/ … 

Natuurlijk doet Mariska zelf ook een duit in het zakje:

In debat gaan in de media, juich ik toe.Maar zoals Koelman doet over de rug van #timribberink is laag en afschuwelijk. Dat Metro dit plaatst

Update 21:10

In het programma RTL Boulevard stelde Koelman dat de column wellicht te vroeg is gepubliceerd maar dat hij achter de inhoud blijft staan en overtuigd is van zijn gelijk:

‘Ik heb laten zien dat wat Mariska de Haas doet, precies hetzelfde is als wat de treiteraars van Tim gedaan hebben’, lichtte de schrijver toe. 

Update:

Mariska Orbán-de Haas is inmiddels ondergedoken omdat ze met de dood is bedreigd na de column. Dat meldt Omroep Brabant. Een woordvoerder van de politie heeft het ANP laten weten van de zaak op de hoogte te zijn, maar wil verder geen mededelingen doen. De Haas wil volgens NRC Handelsblad niet bevestigen of ze al dan niet is ondergedoken.

Metro: Lieve moeder van Tim Ribberink

Lees ook: Ginny Mooy: Het survival of the fittest klimaat

Geef een reactie

Laatste reacties (94)