26

Metro weigert column Koelman over Beatrix

Columnist kruipt in de huid van de vorstin, verwijzing naar Friso blijkt struikelblok

Gratis dagblad Metro heeft een column geweigerd van Luuk Koelman waarin hij de persoon van koningin Beatrix aanneemt. De krant heeft in plaats daarvan een column over files afgedrukt. Koelman heeft de gewraakte column wel op zijn eigen site gezet.

De column ‘Beatrix telt alle bakstenen’ heeft de vorm van een brief, een stijlmiddel dat Koelman vaker hanteert. Beatrix ‘bekent’ in de brief dat ze zich vaak stierlijk verveelt tijdens officiële plichtplegingen. Ze doodt de tijd door bakstenen te tellen en haar gedachten af te laten dwalen. In de slotalinea zegt ze dat het wegdromen haar het laatste jaar minder goed af gaat. “Dat komt door Friso.”

Volgens Koelman stuitte met name die laatste wending op weerstand bij Metro. “Ik kreeg een heel kort mailtje dat de column niet goed genoeg was,” verklaart Koelman desgevraagd tegenover Joop. Hij geeft toe dat hij volkomen verrast was. “Ik had de tekst ook aan een paar andere  redacteuren laten lezen. Die zeiden allemaal prima, niets mis mee. Ik weet niet of het nou zelfcensuur is voor de media.  Ze waren niet tevreden over de stijl, zeiden ze. . Toegegeven, het is niet mijn allerbeste column, maar dat is een ander punt. Het gaat toch vooral om die combinatie met Friso. Het lijkt wel het laatste taboe van Nederland.”

Koelman heeft een alternatieve column geschreven en die is afgedrukt in de krant. Hoe het nu verder moet? “De hoofdredactie heeft me op het hart gedrukt dat ik echt over alles mag schrijven. En nu heel toevallig dit. Ik vraag me wel af of er nu meer dingen komen waar ik niet over kan schrijven, maar mij is verzekerd dat die er niet zijn.”

Volgens Robert van Brandwijk, hoofdredacteur van Metro, is er geen sprake van ‘weigering’: “Geweigerd is een verkeerde opvatting. Ik heb gisteren gezegd dat ik de vorm niet zo kies vind. Hij heeft dat begrepen als geweigerd. Hij had hem gewoon kunnen aanpassen. Dat gebeurt wel vaker, met columnisten, dat ze iets aanpassen. Hij heeft het opgevat als dat hij een nieuwe column moest schrijven, maar dat was niet nodig.”

Onlangs nog kwam Metro, onderdeel van het Telegraaf-concern, in de problemen omdat Koelman als katholiek activiste Mariska de Haas een brief schreef aan de ouders van de door zelfmoord omgekomen Tim Ribberink. Die column is naderhand op verzoek van de familie verwijderd.

De geweigerde column op de site van Koelman

foto: De alternatieve column in de krant van vandaag

Geef een reactie

Laatste reacties (26)