Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mexico kiest linkse route naar verandering

  •  
02-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7238915078_fe9438632a_k
Mexico heeft massaal gekozen voor verandering en de linkse koers van Andrés Manuel López, die per 1 december zal aantreden als de nieuwe president. De 65-jarige Amlo, zoals hij in de volksmond heet, wacht de zware taak om een eind te maken aan de welig tierende corruptie in het land, de armoedeproblematiek en het geweld van de drugskartels.
Het is voor het eerst dat Mexico een linkse president krijgt. Zijn aanhangers snakken naar het ‘nieuwe begin’ dat hij hen beloofde en gingen massaal de straat op om zijn verkiezing te vieren. López wil een einde maken aan de justitiële immuniteit van president, ministers, parlementariërs, rechters en aanklagers. Zij moeten vervolgd kunnen worden voor corruptie en andere misdaden, ook wanneer zij in functie zijn. Andere voorgestelde corruptiemaatregelen zijn bijvoorbeeld het opheffen van het bankgeheim en meer transparantie bij overheidsaanbestedingen. De oorlog tegen de drugskartels, heeft Mexico miljoenen gekost terwijl het geweld ondertussen hand over hand toenam. Amlo wil daarom eerst proberen de oorzaken van de criminaliteit aan te pakken met investeringen in de kwaliteit van het openbaar onderwijs en sociale programma’s die armoede bestrijden, in plaats van de gevolgen te bestrijden. Daarnaast overweegt hij amnestie te verlenen aan voetsoldaten van drugskartels, en aan boeren die wiet of papaver produceren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.