Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mexico wil excuses voor massamoorden, Spanje weigert

  •  
28-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
415 keer bekeken
  •  
2542822154_2a57a253fe_z
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft Spanje gevraagd excuses te maken voor het vermoorden van miljoenen van zijn voorouders tijdens de periode van de Spaanse kolonisatie van het land. Om tot een vernieuwing van de relatie te komen wil Lopez Obrador experts laten kijken naar de gruwelijke gebeurtenissen uit die tijd om zo verzoening te stimuleren. Spanje heeft het verzoek inmiddels afgewezen.
In een brief aan de Spaanse koning Felipe VI, legt hij uit waarom hij verontschuldigingen wil. Het is dit jaar exact vijf eeuwen geleden dat de Spanjaarden aan land gingen in wat toen nog het rijk van de Azteken was. Ongekende massamoorden en voor de toenmalige bewoners vreemde ziekten kosten talloze Azteken het leven. Hij is er niet op uit de band met Spanje te riskeren, liet hij weten tijdens een persconferentie. Lopez Obrador sloot niet uit ook andere landen met wie Mexico in conflict is geweest om excuses te vragen.
Daarnaast wil hij Mexico zelf ook niet sparen. Hij kondigde aan vergeving te gaan vragen aan de oorspronkelijke bewoners van hedendaagse Mexicaanse regio’s in het noorden en het zuiden. Als staat heeft Mexico misbruik gemaakt van de Yaqui en de Maya’s en velen van hen vermoord, stelt Lopez Obrador.
Cc-foto: FKLV
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.