6

Mexico woedend over massamoord activistische studenten

Leger ontwapent politie Iguala na ontdekking massagraf … Ouders: De overheid pakt studenten terwijl de drugsdealers in overheidsfuncties blijven

Mexico staat op zijn kop door de 43 verdwenen studenten nabij de Mexicaanse stad Iguala. Het leger heeft vandaag de taken van de lokale politie overgenomen die wordt verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning van de revolutionaire actiegroep. Afgelopen weekend werd vlakbij Iguala een massagraf met 28 lichamen gevonden. Twee drugsbendeleden hebben toegegeven 17 studenten te hebben geëxecuteerd onder toeziend oog van lokale politieagenten.


Tot nu toe blijkt uit onderzoek van aanklager Inaky Blanco dat de lokale politiechef de studenten wilde boeien en oppakken, terwijl een lokale drugsbaas beveelde de studenten te executeren.

Het is nog niet zeker of de 28 lichamen behoren tot die van de studenten, maar omdat de signaleren erop wijzen dat de politie van Iguala betrokken is bij de zaak, zijn alle agenten voor verhoor naar een militaire basis gestuurd. In totaal zijn ook 30 agenten gearresteerd. Hun wapens worden onderzocht. Tot deze actie werd besloten nadat president Enrique Pena Nieto verklaarde dat de zaak tot op de bodem zal worden uitgezocht.

De ouders van de studenten beschuldigen de overheid van de verdwijning. Omdat sommigen bang zijn door diezelfde overheid te worden bedreigd, willen ze niet met hun naam in de krant. Woordvoerder van de nabestaanden Manuel Martinez kondigde vandaag een nationale mars aan die woensdag het gehele land plat zal leggen. De nabestaanden willen de dat de onderste steen boven komt en dat de ‘corrupte regering’ wordt ontmanteld.

Volgens de ouders gaat het niet om een onschuldige afrekening in het drugcircuit. Dat studenten onterecht worden weggezet als drugsmokkelaars gebeurt volgens Javier Monroy, een lid van de nabestaandegroep, wel vaker. De overheid zoekt stokpaardjes om de eigen criminele geldstroom in gang te houden. “We worden omringt door een maatschappij van drugssmokkelaars”, zegt hij tegen de Australische krant The Age. Een vader van één van de vermiste studenten zegt dat de overheid protesten criminaliseert. “Ze gaan achter de studenten aan, terwijl de échte criminelen blijven zitten in hun overheidsfunctie.”

De vermiste studenten waren leraren van een school die een revolutionair imago heeft. Volgens de ouders wil de overheid het instituut in verband brengen met criminaliteit omdat het een bastion is van revolutionaire politieke activiteit. Tot nu toe wijst niets er op dat de studenten actief waren als drugssmokkelaars. Voordat ze verdwenen, protesteerden ze tegen discriminatie op de werkvloer.

Dubieus bij de vermissing van de studenten is ook het verdwijnen van de burgemeester van Iguala. Hij meldde zich een dag na de verdwijning ziek, verdween en is tot nu toe nog niet boven water gekomen. Hij wordt samen met de lokale politiechef gezocht voor verhoor.

The Age: Mexico disarms police in Iguala after discovery of mass grave in search for students

Geef een reactie

Laatste reacties (6)