Laatste update 15:57
13

Mezen sterven massaal, nesten vol met bestrijdingsmiddelen

Een Belgisch burgerwetenschapsproject heeft geleid tot de ontdekking dat de nesten van mezen op grote schaal vergiftigd zijn met bestrijdingsmiddelen, waaronder het al jaren streng verboden DDT. De VRT meldt:

“In totaal troffen we 36 verschillende soorten pesticiden aan in 95 mezennesten”, zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. “We vonden zowel fungiciden (tegen schimmels), herbiciden (tegen onkruid), insecticiden (tegen insecten) als biociden terug.” Maar nog meer verontrustend: “In 89 van de 95 onderzochte nesten ontdekten we DDT.” Het gebruik van dit insecticide is sinds 1974 officieel verboden in België. “Dat we het in bijna alle nesten terugvinden is frappant én zorgwekkend”, gaat Gommers verder.

Er werden door SOS Mezen, een burgerproject van Vogelbescherming Vlaanderen en Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), 95 nesten onderzocht. Op vier na bevatten ze allemaal insecticiden. Eerder werd het bestrijdingsmiddel tegen buxusmotten als mogelijke oorzaak aangewezen voor de massale mezensterfte. De rups van de buxusmot is de laatste jaren tot een plaag uitgegroeid. Particulieren grijpen naar bestrijdingsmiddelen om de dieren te doden. Extra wrang is dat de mezen daar slachtoffer van zijn omdat ze de rupsen juist opeten.

In Frankrijk doet een groeiend aantal gemeenten, waaronder de stad Parijs, het gebruik van pesticiden in de ban wegens het uitblijven van een landelijk verbod. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, maakte het besluit via Twitter bekend.

cc-foto: Paul van de Velde

Geef een reactie

Laatste reacties (13)