Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

MH17-documenten blijven geheim

  •  
25-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14675744526_26add0cd08_k
Het ministerie van Veiligheid en Justitie hoeft geen openheid van zaken te geven over de ramp met vlucht MH17. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. De verslagen van de vergaderingen die de ministers na de ramp hielden, hoeven niet vrijgegeven te worden. NOS, RTL en de Volkskrant hadden een zaak aangespannen omdat ze de documenten graag in wilden zien, maar het ministerie weigerde. De stukken werden in 2015 weliswaar vrijgegeven, maar hele passages waren onleesbaar gemaakt. De rechtbank van Midden-Nederland oordeelde nog dat het ministerie de verslagen wel vrij moest geven, maar de Raad van State veegt dat oordeel nu van tafel.
"Ook staat in de uitspraak dat het van groot belang is dat binnen de commissies onbelemmerd met elkaar gesproken kan worden. Het belang van het goed functioneren van de commissies weegt daarom zwaarder dan de openbaarheid van de verslagen."
NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff:
"We hadden erop gerekend dat het ministerie de stukken onderdeel voor onderdeel had moeten beoordelen, maar zelfs dat hoeft niet. Dat is een teleurstelling."
NOS, RTL en de Volkskrant bekijken nu of ze de uitspraak voor zullen leggen aan het Europees Hof.
cc-foto: Roman Boed

Meer over:

politiek, nieuws, mh17
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.