27

MH17-documenten blijven geheim

Het ministerie van Veiligheid en Justitie hoeft geen openheid van zaken te geven over de ramp met vlucht MH17. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. De verslagen van de vergaderingen die de ministers na de ramp hielden, hoeven niet vrijgegeven te worden. NOS, RTL en de Volkskrant hadden een zaak aangespannen omdat ze de documenten graag in wilden zien, maar het ministerie weigerde. De stukken werden in 2015 weliswaar vrijgegeven, maar hele passages waren onleesbaar gemaakt. De rechtbank van Midden-Nederland oordeelde nog dat het ministerie de verslagen wel vrij moest geven, maar de Raad van State veegt dat oordeel nu van tafel.

NRC schrijft:

Ook staat in de uitspraak dat het van groot belang is dat binnen de commissies onbelemmerd met elkaar gesproken kan worden. Het belang van het goed functioneren van de commissies weegt daarom zwaarder dan de openbaarheid van de verslagen.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff:

We hadden erop gerekend dat het ministerie de stukken onderdeel voor onderdeel had moeten beoordelen, maar zelfs dat hoeft niet. Dat is een teleurstelling.

NOS, RTL en de Volkskrant bekijken nu of ze de uitspraak voor zullen leggen aan het Europees Hof.

cc-foto: Roman Boed

Geef een reactie

Laatste reacties (27)