42

Michael Bloomberg, een van ’s werelds rijksten, meldt zich officieel als uitdager Trump

De miljardair en voormalig burgemeester van New York heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen als lid van de Democraten. In een verklaring op zijn campagnesite zegt hij: “Ik stel me kandidaat als president om Donald Trump te verslaan en Amerika weder op te bouwen. We kunnen ons nog niet vier jaar met roekeloze en onethische acties van Trump veroorloven. Hij vormt een wezenlijke bedreiging voor ons land en onze waarden. Als hij nog een termijn wint, zullen we wellicht nooit meer in staat zijn ons daarvan te herstellen.” Bloomberg versterkt de rechtervleugel in een strijd waarin de progressieve vleugel van de partij tot nu toe opvallend krachtig is.

De 77-jarige voormalige Republikein, die pas vorig jaar toetrad tot de Democraten, start snel een massale reclamecampagne in staten die belangrijk zijn voor de voorverkiezingen die over 10 weken van start gaan. Hij is bovendien een van de rijkste mensen op de planeet, in een overzicht van zakenmagazine Forbes staat hij op de 11e plaats. Trump komt op de 259e plek. Bloomberg heeft beloofd meer dan 150 miljoen uit eigen zak te spenderen. Volgens een adviseur heeft hij beloofd geen enkele donatie van derden te accepteren en zal hij als president ook geen salaris willen.

Rivaal Bernie Sanders heeft laten weten misselijk te worden van het idee dat een miljardair denkt de verkiezingen te kunnen kopen en het democratisch proces van de partij te omzeilen. Zo’n 20 kandidaten strijden al maanden om de officiële nominatie. Ook Elizabeth Warren toonde zich niet blij. Rijke mensen hebben van alles meer, zei ze. “maar ze krijgen geen groter deel van onze democratie, zeker niet in een voorverkiezing van de Democraten.”

Bloomberg heeft zich de afgelopen jaar succesvol ingezet voor het sluiten van kolencentrales en zette een stedencoalitie op om CO2-uitstoot terug te dringen. Ook is hij actief om het vuurwapenbezit terug te dringen. Allemaal zaken die Democratische kiezers aanspreken. Hij heeft echter nog geen aanstalten gemaakt de collectieve zorgverzekering te omarmen, noch de Green New Deal.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)