Laatste update 13:32
49

Michelle Obama: we kunnen ons geen cynisme veroorloven

De eerste dag van de Democratische conventie in Philadelphia leek maandag uit te draaien op een ramp. Luidruchtige ‘Bernie or Bust’-demonstranten jouwden hun eigen kandidaat uit en verstoorden het ene na het andere optreden. Maar niemand minder dan Michelle Obama wist de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen en te ontroeren met een speech die in rap tempo viraal gaat:

In de speech legt een gepassioneerde first lady uit waarom zij ‘with her’ is. Omdat Hillary Clinton haar leven in dienst van de publieke zaak heeft gesteld, omdat ze ervaren is en vastberaden, omdat ze nooit opgeeft, zelfs niet als ze zelf grote teleurstellingen te verwerken krijgt, zoals in 2008. En omdat dankzij haar een wereld waarin een vrouw president van de Verenigde Staten kan zijn mogelijk is. De populaire FLOTUS deelde ook rake tikken uit aan het adres van de Republikeinse kandidaat Donald Trump, maar zonder zijn naam één keer te noemen. Volgens Michelle Obama kan de Amerikaanse kiezer zich nu geen cynisme permitteren en is het land gebaat bij een ervaren leider wiens ego nooit in de weg staat bij beslissingen van wereldbelang.

Bernie Sanders
Ook oud-concurrent Bernie Sanders schaarde zich gisteren achter de kandidaat van zijn partij en sprak op de conventie, waar hij zei dat Hillary Clinton de nieuwe president ‘moet’ worden:

Hoewel een zeer vocale minderheid zichtbaar grote moeite heeft om het verlies te verkroppen, blijkt uit de peilingen dat zo’n 90 procent van voormalig Sanders-supporters van plan is om op Hillary Clinton te stemmen.

Elisabeth Warren
Ook de populaire senator Elisabeth Warren sprak op de conventie haar steun uit voor Clinton en stelde zich in haar speech strijdvaardig op ten opzichte van Donald Trump:

Wikileaks
Maandag was ook de dag dat er veel te doen was over de DNC-leaks gepubliceerd door Wikileaks. Mailconversaties tussen leden van de Democratische Nationale Conventie lieten een arrogante en afwijzende houding zien ten opzichte van Bernie Sanders, bepaalde demografische groepen en het electoraat in het algemeen. Debbie Wasserman Schultz legde als gevolg van de mails haar DNC-functie neer en zag af van haar optreden op de conventie. Vervangend DNC-voorzitter Donna Brazile bood daarnaast haar excuses aan voor de inhoud van de mails.

Prominente figuren binnen de Sanders-campagne, onder wie de voormalige woordvoerder van Bernie Sanders wijzen er echter op dat – hoewel de mails zeker niet chique zijn – het absoluut niet waar is dat zeven mensen in een mailgroep de verkiezingen hebben ‘gestolen’.

Rusland
Buiten de inhoud van de DNC-leaks, werd ook flink gespeculeerd over de herkomst van het lek. Hoewel sommigen genoegen nemen met de verklaring dat individuele hackers achter de diefstal van de mails zouden zitten en in het seksisme van Wikileaks-frontman Assange voldoende motivatie zien voor het vrijgeven van de mails, vermoeden veel anderen dat Russische veiligheidsdiensten verantwoordelijk zijn voor het hacken van de DNC-servers.

Al Gore
Oud-vice-en-bijna-president Al Gore kon niet bij de conventie zijn, maar sprak op twitter zijn steun uit voor Clinton:

Geef een reactie

Laatste reacties (49)