Laatste update 12:05
3

Microplastics dringen menselijk lichaam binnen

De Volkskrant bericht over het oprukken van microplastics, een vorm van milieuvervuiling waar nog maar weinig over bekend is. In Amsterdam verzamelen wetenschappers zich om de eerste resultaten van onderzoek te presenteren naar de mogelijke gevolgen.

Gebleken is onder meer dat micro- en nanoplastics schadelijk kunnen zijn voor watervlooien en embryo’s van zee-egels. Bij ratten zijn deeltjes teruggevonden in diverse organen, bij zebravissen bereikten nanoplastics de hersenen. Uit onderzoek met knaagdieren bleek dat plasticdeeltjes zich kunnen ophopen in de placenta. Nanoplastics blijken celmembranen in het maagdarmkanaal te kunnen passeren. Proeven met dieren en darmcellen geven aan dat plasticdeeltjes door de darmwand de bloedbaan kunnen bereiken.

Een van de problemen is dat er duizenden verschillende soorten plastic zijn, met ieder weer andere gevolgen. Bij sommige stoffen wordt inmiddels wel duidelijk dat ze waarschijnlijk niet zonder gevaar zijn:

‘Onze eerste bevinding is dat nylon een dramatisch effect heeft op de groei van luchtwegen’, zegt Barbro Melgert. De luchtwegen groeien niet meer als nylonvezels worden toegevoegd. Bij polyester doet dat effect zich niet voor. Melgert: ‘We denken dat het effect niet wordt veroorzaakt door de nylonvezels op zich, maar door iets dat uit de vezels lekt. Wat dat is, weten we niet. Daar is meer onderzoek voor nodig.’ Ze tekent er bij aan dat de kweekcellen aan een veel hogere dosis microplastics zijn blootgesteld dan mensen normaal in hun longen krijgen.

Nieuwsuur berichtte eerder over de mogelijke gevolgen:

Immunoloog Nienke Vrisekoop (UMC Utrecht) doet samen met haar collega Giulio Giustarini onderzoek naar de manier waarop immuuncellen, die normaal gesproken bacteriën aanvallen, op microplastics reageren. “We hebben immuuncellen uit bloed van mensen gehaald. Die hebben we bij de microplastics gestopt en gekeken: wat gebeurt er dan eigenlijk?” De onderzoekers zijn verrast door de eerste resultaten: de immuuncellen blijken niet opgewassen tegen bepaalde microplastics en gaan dood. “Het zou kunnen dat wat ik in mijn kweekglaasje vind, ook gebeurt in ons lijf”, zegt Vrisekoop. “En dat ook de immuuncellen in ons lijf doodgaan door de microplastics. Dat moeten we verder gaan onderzoeken.”

De Volkskrant geef ook tips hoe de consumptie van microplastics vermeden kan worden, door bijvoorbeeld water niet uit plastic flesjes te drinken maar uit de kraan en thee te zetten van losse bladeren in plaats van plastic theezakjes.

cc-foto: Florida Sea Grant

Geef een reactie

Laatste reacties (3)