42

Middellandse Zee bijna leeggevist

Europees visserijbeleid faalt, sinds 1990 geen enkele verbetering in ernstige overbevissing

Het is erbarmelijk gesteld met de visstand in de Middellandse Zee. Overbevissing is een gigantisch probleem, waarbij sinds 1990 geen enkele verbetering is opgetreden. Griekse visserijbiologen concluderen dan ook dat het Europese visserijbeleid heeft gefaald. Dat schrijven ze vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Van alle vissen die Europeanen op hun bord vinden is de heek er het slechtst aan toe. Sinds 1996 wordt er 8 tot 11 keer zoveel van gevangen als op de lange termijn houdbaar is. De negen onderzochte vissoorten blijken allen sinds 2010 overbevist, waarbij er gemiddeld 3 tot 5 keer te veel gevangen wordt. De minst ongunstige viscijfers geldt de vangst van sardines.

Er zijn nauwelijks langetermijngegevens beschikbaar over de ontwikkeling van de visserij in de Middellandse Zee, wat dit onderzoek zeer belangrijk maakt. De verslechtering van de visbestanden in de Middellandse Zee staat bijvoorbeeld in contrast met de verbeteringen die het afgelopen decennium in het noordwesten van Europa zichtbaar werden. Dat is te verklaren, zegt onderzoeker Paris Vasilakopoulos:

De situatie in de Middellandse Zee is veel chaotischer. We hebben hier een enorm aantal kleine vissersboten, die overal hun vis aan land brengen. Daarnaast is er, door de economische crisis, steeds minder geld voor controle.”

Het Middellandse Zeegebied (en voor de Zwarte Zee, die onder dezelfde regelgeving valt) kent dan ook geen Europese vangstquota, omdat die toch niet te controleren zijn. Naast te veel, worden vissen ook veel te vroeg gevangen. Ze belanden daardoor in het visnet voordat een kans hebben gekregen om zich voort te planten. 

cc-foto: Andrew Reding

Geef een reactie

Laatste reacties (42)