50

Middenklasse rijke landen krimpt

Rapport OESO: toegenomen ongelijkheid van laatste dertig jaar zorgt voor uitholling van de middenklasse

In een aantal rijke landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en Oostenrijk, is de ongelijkheid de laatste dertig jaar zodanig toegenomen dat de middenklasse wordt uitgehold. Dat blijkt uit het laatste rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Volgens het rapport zijn de baten van de economische groei sinds begin jaren 1980 disproportioneel naar de rijksten in de samenleving gevloeid. Het gemiddelde inkomen van de rijkste 10 procent van de bevolking in de OESO-landen lag in 2010 9,5 keer hoger dan dat van de armste 10 procent. In 1985 was dat 7 keer. In de Verenigde Staten ging 47 procent van de totale inkomensgroei tussen 1976 en 2007 naar de rijkste 1 procent. In Canada was dat 37 procent en in Australië en Groot-Brittannië 20 procent.

De kloof tussen rijk en arm is sinds de financiële crisis nog sneller aan het groeien, stelt de OESO vast. In een aantal OESO-landen is de middenklasse als gevolg van die toegenomen ongelijkheid gekrompen. Naast de Verenigde Staten is dat ook in Australië, Canada, Oostenrijk, Denemarken en Frankrijk gebeurd.

cc-foto: Dan Moyle

Geef een reactie

Laatste reacties (50)