Laatste update 19:48
22

Mies Bouwman (88) overleden

Mies Bouwman, “de Koningin van de Nederlandse Televisie”, is overleden. Dat werd maandag bekend. Bouwman begon haar imposante televisiecarrière in 1951 en bleef tot 1993 actief. Daarna verscheen zij nog sporadisch als gast of gastpresentator. Ook schreef zij drie kinderboeken. Mies Bouwman, die haar programma’s graag begon met de aanhef ‘Dag lieve mensen’, won tijdens haar carrière driemaal de Televisierring. Bouwman werd 88 jaar oud.

Bouwman begon haar loopbaan op de radio, als medewerker van het Wereldomroep-programma “Het schip van de week”. Wanneer in 1951 de televisie in Nederland wordt geïntroduceerd, vraagt de KRO Bouwman een test te doen als omroepster, samen met nog twintig andere meisjes. Na een tweede test wordt ze geselecteerd en op 16 oktober 1951 volgt haar tv-debuut. Eens in de twee weken verschijnt ze op tv. Op 16 mei 1952 presenteert ze haar eerste talkshow Gastenboek.

Mies Bouwman zou daarna nog vele programma’s presenteren, waaronder de AVRO-programma’s In de hoofdrol en Kom er maar eens achter, en de VARA-programma’s Zo is het toevallig ook nog eens een keer en Mies en scène. Bouwman werd een gevierde naam nadat ze in 1962 de eerste grote liefdadigheidsactie op televisie presenteerde, Open het dorp. Tijdens de 23 uur durende uitzending werd 16,4 miljoen gulden ingezameld voor Het Dorp, een gehandicaptengemeenschap in Arnhem.

Bouwmans populariteit steeg daarna tot echt grote hoogten toen ze in 1969 aantrad als presentator van het nieuwe VARA-spelprogramma Eén van de acht, een show die alle kijkcijferrecords brak. Het leverde haar een tweede Televisierring op, nadat ze er drie jaar eerder ook al een won voor Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Haar deelname aan dat programma, een satirische tv-show, viel overigens niet bij iedereen in goede aarde. Vooral voor conservatief Nederland was het een doorn in het oog. Na een persiflage op het ‘Onze vader’, een item waar Bouwman zelf niet aan meedeed, ontving ze zelfs doodsbedreigingen. In 1987 zou Bouwman nog een derde Televisierring winnen voor In de hoofdrol. Bouwman presenteerde ook 25 jaar lang de intocht van Sinterklaas.

Op 15 april 2017 verscheen het boek ‘Gewoon Mies’, waarin een deel van de columns die ze in de jaren 70 en 80 voor weekblad Margriet schreef zijn gebundeld. Na het verschijnen van het boek liet Bouwman zich tegenover fotografen ontvallen ‘het liefst helemaal niets meer te willen’. De populaire oud-presentatrice kampte sinds eind vorig jaar met gezondheidsproblemen. Ze overleed maandag in het bijzijn van haar kinderen.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)