61

‘Migranten zijn untermenschen’

Griekse parlementariër vliegt uit de bocht met WOII-vergelijking… Eleni Zaroulia weigert woorden terug te nemen

Een Griekse volksvertegenwoordiger van de neonazistische partij De Gouden Dageraad heeft donderdag voor flink wat ophef gezorgd in het parlement. Ze bestempelde immigranten als ‘ondermensen’. Het parlementslid, Eleni Zaroulia, weigerde vervolgens haar woorden terug te nemen.

Zaroulia sprak over speciale rechten die mensen van Griekse afkomst zouden moeten krijgen wanneer ze terugkeren naar Griekenland. Volgens haar is het onacceptabel dat zij moeten assimileren tussen de ‘ondermensen die ons vaderland zijn binnengevallen met de ziektes die ze met zich meedragen’.

De Gouden Dageraad wist tijdens de laatste verkiezingen 18 zetels te bemachtigen in het parlement door zeven procent van de stemmen te halen. De partij is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest vanwege geweldsincidenten tegen migranten. Zo gingen knokploegen de markten af om kramen van migranten te slopen.

Saillant detail: Zaroulia is lid van de Commissie voor gelijkheid en non-discriminatie van de Raad van Europa.

In de Griekse hoofdstad Athene is donderdag een grote demonstratie gehouden tegen nieuwe ingrijpende bezuinigingen. De Grieken hebben voor 24 uur het werk neergelegd uit woede over de voorgenomen bezuinigingen op zorg en pensioenen. Ook was de staking bedoeld als signaal aan de EU-leiders, die vandaag bijeen zijn gekomen om te praten over de Griekse crisis.

De demonstratie mondde uit in grote rellen. Honderden jongeren bekogelden de politie met brandbommen, flessen en stenen.

Foto: Parlementsleden van de Gouden Dageraad met rechts Eleni Zaroulia. Zaroulia fluistert haar echtgenoot, tevens de leider van de partij, Nikos Michaloliakos, iets in het oor.

Volkskrant: Griekse parlementariër noemt migranten ‘ondermensen’
NOS: Griekse betoging loopt uit op rellen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (61)