271

Migrantenhaat verhindert redden drenkelingen

Schip met bootvluchtelingen op weg naar Europa kapseist: vermoedelijk 700 doden ... Paus roept op tot hervatten reddingsoperaties ... VN-functionaris: populistische taal maakt politici bang voor hulp ... Columniste The Sun noemt vluchtelingen 'kakkerlakken', ze zien verdrinken 'doet haar niets'

Voor de kust van Libië is een vissersschip met honderden bootvluchtelingen in de problemen gekomen en gekapseisd. Tot nu toe zijn slechts 28 opvarenden gered. De UNHCR heeft hoop dat er nog meer overlevenden worden gevonden.

Descent to Kabak Beach
Het vissersschip zond een noodsignaal uit omdat er problemen waren met de besturing. Daarna kapseisde het schip, vermoedelijk omdat de passagiers naar een kant van het schip gingen. Volgens de NOS deden ze dat uit nieuwsgierighied naar een koopvaardijschip in aantocht maar volgens de Volkskrant probeerden de passagiers te schuilen voor aanstormende golven. 

De NOS meldt:

Er is een grote reddingsoperatie op touw gezet. Daarbij zijn schepen en helikopters ingezet van de Italiaanse marine, van de reddingsmissie Frontex en van de marine van Malta. 

Omdat de weersomstandigheden gunstig zijn, is er de hoop dat er nog drenkelingen gered kunnen worden. Eerder deze week verdronken 400 bootvluchtelingen tijdens een poging naar Europa over te steken. De Volkskrant:

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) stierven in de eerste maanden van vorig jaar ongeveer vijftig migranten tijdens de overtocht. In de eerste drie maanden van 2015 waren dat er al vijfhonderd, deze twee meest recente ongelukken niet meegerekend.

Paus Franciscus heeft Europese landen opgeroepen meer te doen om mensenlevens te redden. Door het stoppen van de Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum, een half jaar geleden, is het probleem en leed enorm toegenomen verklaarde hij. Europese politici hebben verklaard reddingsoperaties niet te willen uitbreiden omdat het redden van mensen een ‘aanzuigende werking’ zou hebben. In de praktijk blijkt de toestroom van bootvluchtelingen echter na het stoppen van de reddingsmissie alleen maar groter te worden, vermoedelijk door een toename van terreur en oorlogsgeweld in Afrika en het Midden-Oosten.

Een functionaris van de Verenigde Naties heeft tegenover The Observer verklaard dat de populistische retoriek tegen migranten die momenteel luidt klinkt in Europa, mensenlevens kost. Door de harde taal die populisten uitslaan tegen migranten en vluchtelingen durven politici in het zicht van verkiezingen geen reddingsoperaties te starten. 

Een conservatieve columniste van de Britse tabloid The Sun, schreef deze week dat ze het helemaal niet erg vindt dat bootvluchtelingen verdrinken. Katie Hopkins stelde onder meer:

Vergis je niet, deze migranten zijn kakkerlakken. Ze mogen er dan een beetje uitzien als ‘Bob Geldof’s Ethiopië circa 1984′ maar ze zijn gebouwd om een kernbom te overleven.” 

 cc-foto: Boris Bartels

Geef een reactie

Laatste reacties (271)