52

‘Mijn kleine broertje was geen terrorist, hij was een kind’

Videodagboek droneslachtoffer toont hoe kinderen in Jemen gebukt gaan onder de constante dreiging van drone-aanvallen door de CIA

Mohammed Tuaiman was 13 jaar oud toen hij van The Guardian een camera kreeg om zijn leven vast te leggen. In 2011 verloor hij zijn vader en tienerbroer bij een drone-aanval, waardoor hij samen met zijn broers plotsklaps verantwoordelijk werd voor zijn 27 broers en zusjes. Op 26 januari jongstleden werd Mohammed zelf slachtoffer van een drone-aanval.


Enkele maanden daarvoor vertelde hij The Guardian nog over ‘machines des doods’ die dag en nacht dreigend boven hun hoofd zweven:

Ik zie ze elke dag en we zijn er bang van. Veel kinderen in dit gebied worden ’s nachts wakker door nachtmerries over drones en sommigen hebben daardoor mentale problemen. Ze hebben onze streek in een hel en voortdurende horror veranderd. Zelfs in onze slaap kunnen we niet ontsnappen.

De familie heeft tot op heden geen bericht of verklaring gehad voor de droneaanvallen. De familie is volledig aan hun lot over geleverd, aangezien er geen enkele hulp beschikbaar is in hun gebied, behalve dan van Al-Qaida. Ondanks het feit dat de familie genoodzaakt was die hulp aan te nemen, benadrukt broer Maqdad dat zij op geen enkele wijze betrokken zijn bij de strijd van Al-Qaida:

Mohammed was geen lid van Al-Qaida. Hij was een kind. Nadat onze vader overleed kwam Al-Qaida naar ons toe om hulp aan te bieden, maar we horen niet bij hen.

In september vertelde Mohammed zelf ook niet weten waarom ze steeds werden aangevallen door drones:

Ze vertellen ons dat deze drones van bases in Saudi-Arabië en Jemen komen, en dat Amerika hen stuurt om terroristen dood te maken, maar ze raken steeds onschuldige mensen. Wij weten niet waarom ze ons vermoorden.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)