45

‘Mijn tepel is nu beroemder dan mijn gezicht’

IJsland's parlementslid vecht tegen seksisme en neemt deel aan #FreeTheNipple campagne

“De afgelopen week heeft mijn linkerborst een grotere rol in mijn leven gespeeld dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Mijn tepel is waarschijnlijk beroemder dan mijn gezicht. Je zou verwachten dat dat een probleem zou zijn voor een gerespecteerd parlementslid uit IJsland zoals ik, maar ik vind het prima.” Met die woorden opent Björt Ólafsdóttir haar opiniestuk in de Britse krant the Independent, over haar deelname aan de feministische protestactie #FreeTheNipple.

Toen de 17-jarige studente Adda Smaradottir een foto van zichzelf op internet plaatste met daarop haar blote borst, uit protest tegen de censuur van vrouwenlichamen op social media als Facebook en Instagram, kreeg ze veel kritiek. Ze werd uitgescholden voor slet en haar werd verteld dat de foto voor altijd tegen haar gebruikt zou worden. Het werkte, ze voelde zich geïntimideerd en wiste de foto.

Een groep feministes nam het echter voor Smaradottir op en poste hun eigen #FreeTheNipple selfies. ‘Het mooiste wat ik in tijden heb gezien’, aldus Ólafsdóttir:

Hun boodschap was helder. Zij die vrouwen vernederen zouden zich moeten schamen. Dit verenigde front van femisten liet weten: ‘Deze foto’s kunnen ons geen kwaad doen. Wij schamen ons niet. We hebben de macht over onze eigen lichamen en niemand behalve wij bepaalt de regels en normen voor de maatschappij waarin wij willen leven.’ Ik was diep onder de indruk en wilde ook iets doen. Dus ik pakte mijn telefoon, nam een foto van linkerborst en poste die op Twitter om steun te betuigen aan de jonge mannen en vrouwen die vechten tegen het patriarchaat.

Cc-foto: @bjortolafs

Geef een reactie

Laatste reacties (45)