58

Mike Pence belooft Amerikaanse militaire kadetten oorlog

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft de afgestudeerden aan militaire academie West Point beloofd dat ze deel zullen nemen aan Amerikaanse oorlogen ‘overal, de komende paar jaar’. Hij deed dat tijdens een traditionele toespraak bij de diploma-uitreiking.

Het is vrijwel zeker dat je op een bepaald moment in je leven op een slagveld voor Amerika zult vechten. Je zult soldaten leiden in gevechten. Dit zal gebeuren.
Sommigen van jullie zullen deelnemen aan de strijd tegen radicale islamitische terroristen in Afghanistan en Irak. Sommigen van jullie zullen deelnemen aan de strijd op het Koreaanse schiereiland en in de Indische Oceaan, waar Noord-Korea de vrede blijft bedreigen, en een steeds meer gemilitariseerd China onze aanwezigheid in de regio uitdaagt. Sommigen van jullie zullen deelnemen aan de strijd in Europa, waar een agressief Rusland internationale grenzen met geweld bedreigt. En sommigen van jullie kunnen zelfs worden opgeroepen om op dit halfrond te dienen.
En wanneer die dag komt, weet ik dat je je richting het wapengekletter zult bewegen en je plicht doet, en je zult vechten, en je zult winnen. Het Amerikaanse volk verwacht niets minder.

In The Washington Post merkt politiek analist Paul Waldman op dat Pence hierbij niet zegt dat in de toekomst nieuwe oorlogen onvermijdelijk zijn, maar dat deze binnenkort al zullen plaatsvinden. Wie afstudeert van West Point dient niet automatisch de rest van zijn of haar leven in het leger: afgestudeerden gaan een achtjarig verband met de strijdmacht aan, waarvan vijf in actieve dienst en nog eens drie als reservist.

Behalve Pence zijn er meer politici die geregeld met oorlog dreigen. De Republikeinse senator en adviseur van Donald Trump Lindsey Graham pleitte er dit weekend nog voor om Cuba een ultimatum te geven om zich terug te trekken uit Venezuela. Houdt Cuba zich daar niet aan, dan moet de VS volgens Graham met geweld Cuba aan de Amerikaanse wil onderwerpen. De Nationaal Veiligheidsadviseur onder Trump John Bolton is de drijvende kracht achter het opzeggen van het nucleaire verdrag met Iran en dreigt al langere tijd met een Amerikaanse invasie in Iran. Datzelfde dreigen doet Bolton ook richting Noord-Korea en China. Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde Bolton afgelopen weekend nog ‘een oorlogsmaniak’. Trump zelf spreekt ook geregeld over oorlog tegen verschillende landen die niet in de pas lopen met Amerika en waarschuwde Iran zelfs via twitter voor een nucleaire aanval.

Paul Waldman schrijft in The Washington Post:

Het meest verontrustende aan de verklaring van Pence is dat Amerikaanse invasies van andere landen gewoon een gegeven feit zijn, alsof de beslissing of we het doen of niet, niet aan ons is. Het is een gevaarlijke wereld, dus we hebben geen keus. Het is gewoon zoals het is en altijd zal zijn. Niet alleen dat, deze invasies zullen zo vaak voorkomen dat op zijn minst een paar van hen een absolute zekerheid zijn binnen een periode van acht jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)