25

Miley Cyrus laat zich door Sinead O’Conner geen ‘hoer’ noemen

'Conner: De muziekindustrie geeft geen ruk om jou. Ze zullen je prostitueren zoveel ze kunnen en je laten denken dat het was wat JIJ wilde ... Cyrus: O'Conner is gek

Toen Miley Cyrus zichzelf deze week vergeleek met Sinead O’Conner had ze vast niet verwacht dat zij zou reageren. En hoe, de Amerikaanse popster kreeg van haar ruim 20 jaar oudere Ierse collega een lange brief met daarin een advies: hou op met jezelf te prostitueren en te laten misbruiken door de muziekindustrie. Dit welgemeende advies schoot Cyrus in het verkeerde keelgat. In plaats van O’Conner te bedanken, herinnerde ze de wereld er via Twitter aan dat de Ierse zangeres twee jaar geleden psychische problemen had.


De controverse rondom Miley Cyrus begon met haar optreden bij de MTV Video Music Award (VMA’s), waarin ze stripte tot op haar ondergoed, ranzige dansjes uitvoerde, veelvuldig haar tong uitstak en op de billen van zwarte danseressen sloeg alsof het trommels waren. Een golf van plaatsvervangende schaamte ging door het land.

Haar nieuwste videoclip Wreckingball, waarin Cyrus naakt een sloopkogel berijdt, gooit nog eens olie op het vuur. Deze week vergeleek de jonge Amerikaanse zangeres, en dochter van countryzanger Billy Ray Cyrus, de videoclip met die van Nothing Compares van Sinead O’Connor. Beide zijn in hun clips namelijk huilend te zien.

Aanleiding voor O’Connor om eens een hartig woordje te spreken met de popster. Ze schreef haar een open brief. De Belgische website De Wereld Morgen maakte een vertaling. Hieronder een aantal klinkende alinea’s: 

Beste Miley,
..
Ik schrijf dit met moederlijke gedachten en met liefde. Ik maak me er bijzonder veel zorgen over dat de mensen om je heen je hebben laten geloven, of je hebben gesterkt in je geloof, dat het ‘cool’ is om in je video’s naakt aan hamers te likken.

Het is in feite zo dat je je talent maskeert door toe te staan jezelf te laten prostitueren, of dat nu door jezelf gebeurt of door de muziekindustrie. Op de lange termijn kan er niets dan ellende van komen, door toe te staan jezelf zo te laten uitbuiten.

…en de boodschap uitdragen dat je gewaardeerd moet worden (zelfs door jezelf) voor je seksuele aantrekkingskracht, meer dan je aantoonbare talent, leidt op GEEN ENKELE manier tot ‘empowerment’ van jezelf of andere vrouwen. Ik vind het fijn te horen dat ik een soort rolmodel voor je ben en ik hoop dat je daarom ter harte zult nemen wat ik je vertel.

De muziekindustrie geeft geen ruk om jou, of om wie dan ook. Ze zullen je prostitueren zoveel ze kunnen en je laten denken dat het was wat JIJ wilde. En als je in de afkickkliniek belandt als gevolg daarvan, liggen ‘zij’ te zonnebaden op hun vakantieboten in Antigua, die ze gekocht hebben met het geld dat ze verdienden door jouw lichaam te verkopen. Je zult er alleen voorstaan.

(…) je hebt genoeg talent en hebt het niet nodig om door de muziekindustrie tot hoer gemaakt te worden. Je moet ze ook geen zot van je laten maken. Denk geen enkel moment dat er ook maar één van hen een fuck om je geeft. Zij zijn er voor het geld…. wij zijn er voor de muziek. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven. Hoe eerder een jonge dame daar achter komt, hoe eerder ze ECHT de touwtjes in handen kan nemen.

Je zei ook in Rolling Stone dat je uiterlijk op dat van mij gebaseerd is. Het uiterlijk dat ik koos, koos ik opzettelijk in een tijd dat mijn platenmaatschappij me aanmoedigde om te doen wat jij gedaan hebt. Ik wilde liever op mijn talent dan op mijn uiterlijk beoordeeld worden. Ik ben blij dat ik die keuze gemaakt heb, niet in de laatste plaats omdat ik me niet in het/de spreekwoordelijke riool(-pers) bevind nu ik bijna 47 ben… wat helaas met veel vrouwelijke artiesten die hun imago baseren op hun seksualiteit gebeurt zodra ze de middelbare leeftijd bereiken.

Je zou jezelf als vrouw echt sterker maken door in de toekomst te weigeren je lichaam of je seksualiteit te laten uitbuiten zodat mannen geld aan je kunnen verdienen. (…)

Wat betreft het afschudden van je Hannah Montana imago, degene die je vertelt dat uit de kleren gaan de manier is om dat te doen, respecteert NIET je talent, noch jou als jonge vrouw. Je platen zijn goed genoeg om geen Hannah Montana meer van je af te hoeven schudden. Ze is allaaaaang verdwenen. Niet omdat je uit de kleren gaat, maar omdat je fantastische albums maakt.

De goedbedoelde woorden van O’Conner lijken door Cyrus echter niet op prijs te worden gesteld. In plaats van de oude rot in het vak te bedanken, besluit ze haar voor een oude gek uit te maken. Cyrus heeft op Twitter een aantal posts gevonden waaruit blijkt dat O’Conner op dat moment niet lekker in haar vel zat. De popdiva postte de Twitterberichten met als begeleidende tekst ‘Voor Amanda Bynes was er….’, een referentie naar een jonge Amerikaanse actrice die ook live op Twitter ontspoorde. 

O’Conner reageert op haar beurt weer op Facebook teleurgesteld en verbijsterd: 

Het is ontzettend lelijk van je om op deze manier te reageren op iemand die zorg om jou heeft geuit. En erger nog, dat je zo’n anti-vrouw-instrument bent van de anti-vrouwelijke muziekindustrie. Ik hoop dat je je zult verontschuldigen tegenover Amanda Bynes en iedere persoon die gekwetst is doordat jij hun lijden belachelijk maakt. En ik hoop dat je begrijpt dat je een gevaar voor vrouwen bent.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)