12

Milieu niet op één bij staatssecretaris van milieu

Joop Atsma vreest voor gevolgen Europese klimaatdoel voor luchthaven Schiphol

In Europa is afgesproken dat luchtvaartmaatschappijen vanaf 2012 gaan betalen voor een deel van hun CO2-uitstoot. Hoewel staatssecretaris van milieu, Joop Atsma, hier eerder mee instemde, krabbelt hij nu terug. Omdat de VS en China geen soortgelijke maatregelen treffen, vreest hij dat Schiphol achter komt te liggen.

Atsma in dagblad Trouw:

Ik was altijd in de veronderstelling dat er een mondiaal akkoord zou komen. Nu een aantal landen, zoals de VS en China, heeft aangegeven er moeite mee te hebben, maar ik me zorgen over de gevolgen voor onze luchthaven Schiphol.”

Als buiten Europa vliegvelden zich ontwikkelen tot belangrijk knooppunten, is het volgens Atsma nog maar de vraag of het milieu er bij gebaat is.

D66-Kamerlid Van Veldhoven is verbijsterd: “Ik snap het gekronkel niet. Eerder zei de staatssecretaris nog dat ETS (emissiehandelssysteem, red) echt een Europese kwestie is.” ‘Het gekronkel’ is echter goed in lijn met de standpunten van de VVD inzake CO2-uitstoot en de beperking daarvan. De VVD vindt dat et niet moet worden ingezet op het verlagen van CO2-uitstoot. Er moet vooral ingezet worden op hernieuwbare energievormen, dan zouden er vanzelf minder broeikasgassen vrijkomen.

Atsma zal in Luxemburg pleiten voor aanpassingen in het emissiesysteem of uitstel van de invoering.

Trouw (betaalde site): Milieu gaat bij Atsma niet meer voor alles

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (12)