10

Milieuactivist zijn is dodelijk

Forse toename aantal doden gerelateerd aan milieuproblematiek en landconflicten 

Het aantal mensen dat is omgekomen bij de strijd om het milieu en het opkomen voor hun landrechten is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. Dat komt doordat grondstoffen schaars worden en het gevecht erom steeds intenser, stelt een rapport van Global Witness.

Tenminste 908 mensen vonden tussen 2002 en 2013 de dood bij conflicten om land en milieu, zo is te lezen in het rapport Deadly Environment. In 2012 werd een dieptepunt bereikt, toen 147 doden vielen, drie keer zo veel als in 2002. De verantwoordelijken worden zelden gestraft: slechts in 10 gevallen is iemand vervolgd en veroordeeld.

De conflicten draaien vooral om industriële houtkap, mijnbouw en landrechten en komen het meest voor in Latijns Amerika en Zuidoost-Azië. Brazilië is de gevaarlijkste plek om voor je landrechten op te komen of milieuactivist te zijn. Daar vielen 448 doden. Honduras en de Filipijnen volgen met 109 en 67 dodelijke slachtoffers.

Het rapport, dat 25 jaar na de moord op de Braziliaanse rubberboer en milieuactivist Chico Mendes verschijnt, benadrukt dat er ontzettend weinig informatie over dit probleem is, omdat er nauwelijks gemonitord wordt. Dat betekent dat het aantal doden waarschijnlijk hoger is dan het onderzoek van Global Witness heeft kunnen vaststellen. 

Oliver Courtney van Global Witness:

Dit laat zien dat het nog nooit zo belangrijk is geweest om het milieu te beschermen, maar ook dat het nog nooit zo dodelijk is geweest. De dramatische toename van het aantal doden onder gewone mensen die voor hun rechten opkomen is een duidelijk teken dat zich een wereldwijde milieuramp afspeelt.

Toch gaat dit alsmaar groter wordende probleem grotendeel onopgemerkt aan de aandacht voorbij. De verantwoordelijke komen er bijna altijd mee weg. We hopen dat onze bevindingen een wake-up call zijn voor nationale overheden en de internationale gemeenschap.

Global Witness: Deadly Environment

Foto-cc: Diversity Photos

Geef een reactie

Laatste reacties (10)