Laatste update 14:49
33

Milieuactivisten blokkeren kolenoverslag haven Amsterdam

Ruim driehonderd activisten blokkeren sinds zaterdagochtend de kolenoverslag in de haven van Amsterdam. Met deze menselijke blokkade, Code Rood genaamd, trekken zij een grens tegen klimaatverwoesting door de fossiele industrie. Door de blokkade kunnen er geen kolen worden aan- en afgevoerd van de OBA Bulk Terminal. De overslag is stilgelegd.

Zaterdag is het exact twee jaar geleden dat de rechter in de Urgenda-zaak oordeelde dat de Nederlandse overheid meer moet doen om haar burgers te beschermen tegen klimaatverandering. Omdat volgens Code Rood effectieve maatregelen achterwege blijven, komen zij nu zelf in actie. Een woordvoerder laat weten:

De overheid doet niet genoeg tegen klimaatverandering. Kolencentrales blijven draaien, de gaswinning gaat door en de fossiele industrie veeteelt viert hoogtij. Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor al het leven op aarde. Als overheden en bedrijven niet in actie komen moeten wij het zelf doen.

De Amsterdamse haven is de grootste benzinehaven van de wereld en de een na grootste kolenhaven van Europa. Het is de bedoeling dat in 2030 de Amsterdamse haven haar poorten sluit voor steenkool. Dat is te laat om klimaatverandering binnen de afgesproken grenzen te houden, vindt Code Rood. Bovendien vinden zij dat ook de overslag van olie moet worden gestopt.

Wij eisen dat de Amsterdamse haven snel haar poorten sluit voor kolen, olie en benzine. Nederland moet voorop gaan lopen in de transitie naar een duurzame samenleving om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5° C. Wij vinden het ook belangrijk dat er een rechtvaardig overgangsfonds komt voor arbeiders in de fossiele industrie en andere sectoren die geraakt worden door de transitie.

De actiegroep vertrok zaterdagochtend rond kwart voor 9 vanaf de Amsterdamse Contactweg richting het havengebied met overalls en mondkapjes. Bij de kolenoverslag hebben zij vervolgens het hek opengeknipt en zijn zij het gebied op gelopen. De politie is op de hoogte, maar omdat de demonstratie rustig verloopt kunnen de actievoerders voorlopig hun gang gaan.

Update 14.45 uur:
Aan het vreedzame karakter van de demonstratie is zaterdagmiddag een einde gekomen, zo meldt het Parool. Zeven betogers werden aangehouden door de politie voor openlijke geweldpleging. Zij zouden beveiligers hebben bedreigd. Ook klommen demonstranten in torens en palen.

De werknemers van de Bulk Terminal manen de actievoerders ondertussen tot voorzichtigheid. ‘In sommige gebouwen gebruiken we 10.000 Volt. Daar moeten ze vanaf blijven, want dat kan levensgevaarlijk zijn. Ook open vuur bij de transportbanden kan levens bedreigen.’

De actievoerders zijn wel nog steeds aanwezig. Zelf zeggen ze ‘voor het donker’ weer weg te gaan.

Foto’s: Code Rood

Geef een reactie

Laatste reacties (33)