Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Milieucriminelen ontspringen de dans, politie wil speciale rechter

  •  
08-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Milieuvervuiling2_00rini_hartman__300.jpg
Rechters doen milieucriminaliteit af met boete als 'economisch delict' … Raad voor de Rechtspraak wijst voorstel milieurechter af ... Korpschef: 'kennis rechters te zwak' ...
Bodemfraude, giflozingen en illegale afvaltransporten moeten door speciale milieurechters worden beoordeeld, stelt de Raad van Korpschefs voor. Gewone rechters leveren onvoldoende kwaliteit, zo schrijft Trouw dinsdag.
Het pleidooi voor een milieurechter is afkomstig van korpschef Bert Wijbenga, die bij de Raad van Korpschefs de portefeuille milieu beheert. 
Vorige week pleitte ook officier van justitie G. Biezeveld in Trouw voor de instelling van speciale ’milieukamers’ bij rechtbanken, met in milieu gespecialiseerde strafrechters.
Wijbenga trok al begin dit jaar aan de bel in Nova. De strafmaat is zo laag dat criminelen zich niet laten afschrikken want er is goud geld mee te verdienen, zei hij toen
Er zijn tientallen milieubendes actief. Het feit is dat er te veel gemakkelijke kansen liggen voor criminelen om met een gefalsificeerd formulier, of een niet compleet dossier, heel veel voordeel te behalen. Door bureaucratie en papieren rompslomp maken we het bendes veel te makkelijk”, aldus Wijbenga in NOVA. “Milieucriminelen moeten niet anders behandeld worden dan harddrugscriminelen. De pakkans moet hoger en de strafmaat moet bedreigender”.  
De Raad voor de Rechtspraak wil er niet van weten en zegt tegen Trouw: „We hebben een speciaal Kenniscentrum Milieu ingericht dat alle informatie aan rechters beschikbaar stelt. Dat is voldoende.”  
CC-foto: Rini Hartman

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.