Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Milieudefensie dreigt met rechtszaak tegen Staat wegens ongezonde lucht

  •  
11-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2049207451_30a58463b1_z
Milieudefensie, de organisatie die zich al jaren inzet voor een beter milieu en tegen luchtvervuiling wil de Nederlandse Staat aanklagen om schone lucht af te dwingen. Dat zei campagneleider Anne Knol woensdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.
Woensdagochtend presenteerde de milieuorganisatie nog een rapport  waaruit staat dat er in Nederland een te slechte luchtkwaliteit is. De normen voor luchtkwaliteit in Europa liggen voor de meeste landen op maximaal veertig microgram stikstofdioxide per kubieke meter. Sinds 2015 moet ook Nederland aan deze norm voldoen. Toch haalt Nederland die norm niet. Volgens metingen van Milieudefensie overschrijdt Nederland de maximale norm op 58 plekken, waarvan op elf plekken de wet wordt overtreden.
Anne Knol van Milieudefensie in de Volkskrant:
"In Nederland verliezen we gemiddeld dertien maanden van ons leven door luchtvervuiling. Toch wordt de maximumsnelheid verhoogd naar 130 kilometer per uur, de invoering van milieuzones wordt gefrustreerd en er worden miljarden geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe wegen. Dat getuigt van totale minachting van het recht van mensen op gezondheid."
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu zegt dat het volgens gegevens van het RIVM maar om een paar knelpunten gaat waar de luchtkwaliteit niet op orde is. Om dat op te lossen zegt ze een actieplan te hebben opgesteld met een aantal gemeenten. Volgens de woordvoerder van Milieudefensie is dit actieplan ‘volstrekt ontoereikend’. Als er niet binnen drie maanden een goed plan ligt, wil Milieudefensie naar de rechter stappen.
Klimaatzaak Of Milieudefensie een kans maakt via een rechtszaak schone lucht af te dwingen is de vraag. Vorig jaar spande de duurzame organisatie Urgenda een rechtszaak aan tegen de Staat wegens slecht klimaatbeleid. De Staat verloor die zaak. De rechter eiste in de uitspraak dat de Nederlandse overheid concreter beleid moet maken om de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken te houden. Zo moet Nederland in 2020 minimaal 25 procent CO2-reductie realiseren terwijl het huidige doel maar zestien procent is. De Staat is overigens tegen het vonnis in beroep gegaan. Bekijk de reportage uit Eenvandaag met het interview met Milieudefensie: Zembla Onlangs maakte Zembla een uitgebreide reportage over de gevolgen van luchtvervuiling. Bekijk de reportage ‘Geen Vuiltje aan de lucht’  terug.
Beeld: Niels Roza

Meer over:

politiek, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.