34

Milieudefensie mag van minister Kamp rapport schaliegas niet inzien

Ministerie van Economische Zaken dwingt klankbordgroep tot tekenen geheimhoudingsovereenkomst: niet tekenen = niet welkom

Het ministerie van Economische Zaken heeft geprobeerd Milieudefensie te dwingen een geheimhoudingsverklaring te tekenen rond een onderzoek naar de risico’s van schaliegasboringen. Dat zegt campagneleider Geert Ritsema. Wie niet tekent, wordt niet uitgenodigd voor bijeenkomsten over het onderzoek. Ritsema weigert te tekenen.

Niet alleen Milieudefensie zou zich aan deze voorwaarde moeten houden, ook andere leden van de klankbordgroep, waaronder gemeenten, wetenschappers en waterleidingbedrijven worden gedwongen de geheimhoudingsverklaring te tekenen.

Ritsema:

Hij (minister Henk Kamp, red) wil het debat in achterkamertjes gaan voeren. Daar lenen wij ons niet voor. De minister blokkeert op deze manier een transparant en gelijkwaardig maatschappelijk debat over schaliegas.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat de minister dinsdag tijdens het vragenuurtje opheldering geeft over de gang van zaken. Van Tongeren:

De onderzoekers komen hun afspraak niet na. Niet de gehele klankbordgroep krijgt nu inzage in het eindrapport. Dat is raar, want dit onderzoek is juist bedoeld om tot een afgewogen oordeel over de risico’s van schaliegas te komen.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt tegenover het Nederlands Dagblad dat leden die inzage willen krijgen in het conceptadvies een geheimhoudingsovereenkomst moeten tekenen. De minister wilde aanvankelijk het rapport op 1 juli vrijgeven, maar schuift dat nu vooruit naar het einde van het zomerreces. De Tweede Kamer kan het dan verwachten, voorzien van commentaar van de minister.

De SP heeft er wel vertrouwen in. Kamerlid Paul Jansen:

We wisten al dat het onderzoek pas in de loop van het reces, in augustus, naar de Kamer zou komen. Eind september kan de Kamer zich er dan over buigen. De milieubeweging krijgt dan ook zeker nog de kans er haar zegje over te doen, bijvoorbeeld in een hoorzitting.

Update 15.00
Onder betrokkenen zijn steeds meer afhakers. Dat meldt de Volkskrant. Na de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland stappen ook de gemeenten Noordoostpolder en Boxtel uit de klankbordgroep. Peter van de Wiel, wethouder in Boxtel, laat weten dat hij zich onfatsoelijk behandeld voelt. Van de Wiel:

Na een reeks niet nagekomen afspraken en onbeantwoorde brieven is het gedoe met de geheimhoudingsverklaring de druppel. We worden totaal niet serieus genomen.

Ook de Stichting Schaliegasvrij Haaren heeft flinke twijfels. Voorzitter Willem Jan Atsma:

Van tevoren was afgesproken dat we het conceptrapport 14 dagen geheim zouden houden, zodat we het konden bespreken met onze achterban. Dat was in orde. Maar nu zouden we het alleen ter inzage krijgen in een kamertje. Dat is absoluut niet acceptabel, dan hebben we geen enkele invloed op het eindresultaat.

ND: ‘Geheimhouding afgedwongen rond schaliegasrapport’

cc-foto: FNV

Geef een reactie

Laatste reacties (34)