Laatste update 13:31
28

Milieuprobleem plastic tasjes nog niet opgelost

Er werd jaren over gediscussieerd: de grote hoeveelheid plastic tasjes die we massaal mee naar huis nemen tijdens het winkelen en vervolgens vrijwel meteen weer weggooien. Een drama voor het milieu. Maar nu winkels sinds januari geen gratis tasjes meer aanbieden, lijkt het gebruik ervan drastisch af te nemen. Een effectieve maatregel dus, maar niet als het probleem zich verplaatst naar papieren tassen.

Het aantal plastic tasjes dat winkeliers aan hun klanten mee geven is sinds de nieuwe regelgeving, winkeliers mogen sinds januari dit jaar geen gratis tasjes meer meegeven, enorm afgenomen. Het Kruidvat geeft zestig procent minder plastic tasjes mee, de Hema zelfs tachtig procent. Dat zeggen winkeliers tegen de NOS zaterdag.

Papier niet beter
Veel mensen gaan echter op zoek naar alternatieven voor de plastic tas en krijgen een papieren tas mee, blijkt uit rondvraag van de NOS. Zo zag groothandelaar in verpakkingsmaterialen Fred Henneke een stijging van twintig procent in de verkoop van papieren draagtassen:

Winkeliers gaan op zoek naar een alternatief dat zij wél gratis mogen meegeven

Maar papieren tassen zijn niet per definitie beter voor het milieu. Sterker, volgens stichting Milieu Centraal is de papieren draagtas zelfs milieuvervuilender dan een plastic tas. Voor een papieren tas is namelijk meer materiaal nodig en een papieren tas gaat minder lang mee.

Het nieuwe verbod op gratis plastic tasjes is op 1 januari dit jaar ingegaan om zo de berg plastic afval te verminderen. Volgens PvdA-Kamerlid Yasemin Zegerek belandden er er ieder jaar meer dan acht miljard plastic tasjes op de afvalberg. Het overgrote deel van die tasjes werd maar een keer gebruikt.

cc foto: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (28)