4

Milieuramp dreigt in Turkije door giftige modderstroom

Omwonenden van de zilvermijn hebben angst voor herhaling Hongaarse toestanden

In het West-Turkse Kütahya dreigt een milieuramp te ontstaan. Een modderstroom vol zeer giftige cyanide en metalen afkomstig uit een afvaldepot van een zilvermijn dreigt door de laatste veiligheidsdijk te breken.

Deskundigen vrezen voor een enorme milieuramp als de dijk doorbreekt. Eerder deze week brak er al een dijk door. De giftige modderstroom met cyanide wordt nu nog tegengehouden door één dijk, maar daar loopt de druk inmiddels hoog op.

Het bedrijf Eti Gümüs, eigenaar van de zilvermijn is bezig met de aanleg van een noodbassin die er binnen twintig dagen moet liggen. Greepeace riep op tot evacuatie van vier dorpen om doden te voorkomen. Omwonenden hebben voor alle zekerheid hun huizen verlaten. Ze zijn boos op de Turkse autoriteiten die doen ‘alsof er niets aan de hand is’, schrijft De Pers. Ze zijn bang voor Hongaarse toestanden waarbij een half jaar geleden zeker tien mensen omkwamen.

Cyanide wordt gebruik bij het winnen en raffineren van zilver en is zeer giftig. Er bestaat een kans dat cyaangas vrijkomt omdat het afval niet onder gecontroleerde omstandigheden wordt bewaard. Dat zou betekenen dat ook het inademen van de lucht dodelijk kan zijn en grondwater vervuild kan worden.

Hoogleraar milieutechniek Ilhan Taninli van de Technische Universiteit Istanbul wijst op desastreuze gevolgen als de dijk het begeeft:

Er zou 20 tot 25 miljoen ton vervuild slijk wegstromen en dat zou zeker rampzalig zijn. Er zit niet alleen cyanide in dat slijk, maar ook allerlei zware metalen.

De Pers: Giftige modderstroom dreigt in Turkije

Geef een reactie

Laatste reacties (4)