18

Milieuvergunning kolencentrales strijdig met Europese regels

Europees Hof dringt aan op aanpassing Nederlandse wet

Het Europese Hof heeft bepaald dat de milieuvergunningen in strijd zijn met de EU-emissienorm, maar omdat de Nederlandse regering die regels niet heeft vastgelegd in de Nederlandse wet, kan de Nederlandse rechter de bouw niet tegenhouden.

Het Europese Hof sprak zich uit over milieuvergunningen die zijn verstrekt voor drie kerncentrales. Eén op de Maasvlakte bij Rotterdam en één in de Eemshaven en één extra reactor in Borssele.

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren: 

Nederland heeft haar huiswerk  niet af en daardoor zijn we nog steeds niet van die kolencentrales af. Nederland moet nu eerst de Europese wetgeving vertalen naar het Nederlands recht. Tot die tijd kan een Nederlandse rechter de verstrekte milieuvergunningen niet vernietigen.

Nederland zit nu al ver boven de norm van CO2 uitstoot. Kolencentrales zijn zwaar vervuilend. Steenkool is verantwoordelijk voor een derde van de werelduitstoot van CO2. Nu de milieuvergunningen door het Hof zijn afgekeurd komt GroenLinks opnieuw met het initiatiefwetsvoorstel kolen. Die geeft energiebedrijven door een belastingprikkel de zekerheid dat CO2-uitstoot van kolencentrales na 2012 minstens 50 euro per ton gaat kosten. Zo wordt het voor energiebedrijven onrendabel om in ouderwetse kolencentrales te investeren.

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

De bouw van nieuwe kolencentrales is een aanslag op het klimaat. Bovendien vertragen ze de doorbraak van schone energie. Dat terwijl schone energie banen oplevert en ons minder afhankelijk maakt van het buitenland. Hoe minder kolenmonsters, hoe beter.

Eerder deze maand kwamen de kolencentales op de Maasvlakte ook al niet door de Natuurbeschermingswet. De Raad van State oordeelde dat de besluiten van de provincie niet stroken met natuurregels. Een nieuw onderzoek moet aantonen in welke mate de kolencentrales schade aanrichten in het omliggende duingebied.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)