5

Militaire coup in Mali

Malinese leger neemt macht over vanwege 'falen van het regime' in strijd tegen Toearegs

In het Afrikaanse land Mali heeft een staatsgreep plaatsgevonden. Militairen bestormden woensdagavond het presidentieel paleis en hebben de staatstelevisie overgenomen. Luitenant Amadou Konare, de woordvoerder van de soldaten, claimen de macht, vanwege de ‘incompetente’ regering. Ze hebben een avondklok ingesteld en de grondwet ‘opgeschort’.


Update 13.00:

De soldaten hebben alle landsgrenzen en het vliegveld van Mali dichtgegooid. Dat meldt NRC Handelsblad. Amadou Konare sprak: “We verklaren alle land- en luchtvaartgrenzen met de buurland gesloten.”

Volgens persbureau Reuters is het niet mogelijk om te verifiëren of de coup breed genoeg wordt gesteund onder het leger en douaniers om daadwerkelijk van een regeringsovername te kunnen spreken.

Rebellenleider Amadou Sanogo, voorzitter van het nieuw gevormde ‘Nationaal Comité voor het herstel van de democratie en de Staat’, stelde onmiddellijk een uitgaansverbod in. Ook riep hij op tot kalmte en veroordeelde hij eventuele plunderingen die zouden kunnen plaatsvinden naar aanleiding van de dreigende machtsvacuüm.

NRC schrijft over de coup:

Konare voegde daar eerder al aan toe dat is overgegaan tot de coup om ‘het falen van het regime’ van president Amadou Toumani Touré tegen te gaan. De rebellen zeggen ‘de crisis in het noorden van het land’, waar Touareg-rebellen en gewapende islamitische groeperingen sinds januari actief zijn, op te lossen. Het Malinese leger bleek tot nu toe niet in staat de opstandelingen te beteugelen. De missie van het leger in het noorden van Mali tegen de Toearegs is volgens de rebellen slecht geregeld. Er zou een gebrek aan voedsel en wapens zijn en de regering zou beter moeten zorgen voor de nabestaanden van militairen die zijn gesneuveld. Tienduizenden mensen hebben sinds het begin van de opstand hun heil gezocht in buurlanden Niger, Mauritanië en Burkina Faso.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)