Laatste update 23:00
18

Militaire rechtbank ziet victim blaming als verzachtende omstandigheid

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft een militair van de landmacht tot zes maanden cel veroordeeld voor seksueel misbruik van een collega. De 30-jarige militair kroop na een feest op de kazerne in Heerhugowaard bij zijn slapende collega in bed, waarna hij seksuele handelingen met haar verrichtte terwijl twee andere mannelijke collega’s het misbruik filmden. De filmende collega’s worden niet strafrechtelijk vervolgd maar kregen net als de hoofddader ontslag.

Ondanks de ondubbelzinnige veroordeling door de rechtbank, was de straf veel lager dan de celstraf van anderhalf jaar die de officier van justitie had geëist. Uit nadere lezing van het vonnis blijkt dat de verdediging een klassieke aanvalsstrategie van loepzuivere ‘victim blaming‘ hanteerde. Zo zou ze liegen over het voorval omdat ze een relatie had, in het verleden seks met andere collega’s hebben gehad en het zelf gewild hebben wat onder meer zou moeten blijken uit de verklaring van de dader dat ze ‘nat’ zou zijn geworden van zijn aanrakingen. Uit de verklaringen van het slachtoffer en andere getuigen blijkt echter dat de dader vooral op een gruwelijke manier misbruik heeft gemaakt van de situatie en zijn collega:

Het slachtoffer kon niet op haar eigen legeringskamer slapen doordat de deur op slot zat en zij geen sleutel bij zich had. Verdachte heeft haar toen een slaapplaats op zijn kamer aangeboden. Omdat het slachtoffer moe was, heeft zij zich uitgekleed en is zij in het bed van verdachte gaan liggen. Het slachtoffer is daar in slaap gevallen. Verdachte is vervolgens naast haar gaan liggen en heeft haar gevingerd en gestreeld. Het slachtoffer sliep op dat moment. De militaire kamer neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij aldus ernstig misbruik heeft gemaakt van een slapende vrouwelijke collega die zich niet heeft kunnen verzetten tegen deze handelingen. De verdachte heeft daarnaast misbruik gemaakt van het bij [slachtoffer] gewekte vertrouwen dat de door hem aangeboden slaapplek veilig was. Daar komt bij dat dit misbruik heeft plaatsgevonden in de aanwezigheid van andere mannelijke collega’s die toekeken en foto’s en filmpjes hebben gemaakt.

Helaas heeft de militaire kamer zich niet beperkt tot bovenstaand oordeel, maar moest er ook nog een vergoelijking van het misbruik bij door het incident niet als een opzettelijk misdrijf tegen een persoon maar als een soort van buitenkansje te omschrijven. Vervolgens krijgt het slachtoffer nog een deel van de schuld in haar schoenen geschoven omdat zij het waagde om in de kamer van een mannelijke collega in slaap te vallen:

…De militaire kamer gaat er voorts van uit dat het een eenmalig incident is dat vermoedelijk is veroorzaakt door de zich toevallig voordoende gelegenheid. Daarnaast houdt de militaire kamer er ook rekening mee dat het slachtoffer zich niet heeft gehouden aan de militaire gedragsregels door als vrouwelijke militair op de legeringskamer van een mannelijke collega te slapen.

Cc-foto: Beëdiging van reservisten, door Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (18)