Laatste update 20:37
16

Militairen Thailand verankeren politieke macht in grondwet

Thailand is zondag naar de stembus gegaan om de stem uit te brengen in een referendum over de nieuwe grondwet. Volgens de voorlopige uitslagen heeft een meerderheid voor een nieuwe grondwet gestemd. Met 91 procent van de stemmen geteld, is 61,5 procent vóór. Concreet betekent dit dat de Thaise leger de eigen politieke macht in de grondwet heeft weten te verankeren.

Volgens de nieuwe grondwet bepaalt het leger voortaan namelijk wie er in de senaat zitting neemt. Voorheen werd de helft van het senaat door middel van verkiezingen gekozen. Maar daar blijft het niet bij: álle nieuwe wetgeving moet voortaan eerst goedgekeurd worden door het leger, waardoor de militaire junta zichzelf feitelijk van een veto-recht heeft voorzien.

Het leger kwam twee jaar geleden aan de macht, nadat het een militaire coup pleegde. Voormalig generaal Prayuth Chan-ocha kroonde zichzelf tot premier. Voorafgaand aan het referendum was er veel kritiek op de nieuwe grondwet, onder meer omdat debatten over het referendum verboden waren. Ook zijn verscheidene tegenstanders opgepakt en vastgezet. De afgelopen twee jaar heeft Chan-ocha iedere vorm van politieke activiteit weten te onderdrukken.

Met het aannemen van de nieuwe grondwet staan ook nieuwe parlementaire verkiezingen op de agenda. Die zullen volgend jaar worden gehouden.

De definitieve uitslagen worden later op de dag verwacht.

cc-foto: VN

Geef een reactie

Laatste reacties (16)