47

Miljardair schenkt zijn fortuin aan goede doelen

Rijkste man van Noorwegen doet wel erg gulle gift: zijn eigen fortuin van drie miljard euro

Wat doe je als je negentig jaar bent en miljarden op je bankrekening hebt? De Noorse zakenman Olav Thon weet het wel: weggeven. Deze week werd bekend dat Thon zijn fortuin van een slordige drie miljard euro te schenken aan goede doelen.

Thon is vooral rijk geworden in de vastgoedsector. Zakenblad Forbes riep hem zelfs uit tot rijkste man van Noorwegen. Omdat hij inmiddels negentig is, besloot hij een speciale stichting op te richten waar hij zijn fortuin kan onderbrengen. De bedoeling is dat de stichting ieder jaar zes miljoen euro aan wetenschappelijk onderzoek gaat besteden.
Over zijn gulle gift zei de zakenman:

Ik denk dat het slim is dat ik het geld weggeef aan de stichting nu ik nog in het management mee kan doen. Zelfs als ik honderd jaar zou worden heb ik nog maar negen jaar over. En ik ben niet van plan mijn geld daarna mee te nemen.

Het is nog niet duidelijk aan welke goede doelen de stichting zijn geld zal gaan geven.
Thon liet jaren geleden al weten dat hij zijn geld wou geven aan wetenschappelijk onderzoek:

We laten wetenschappelijk onderzoek op het gebied van wiskunde en fysica vaak links liggen. Ik denk ook aan medisch onderzoek. Als je de wereld een stapje vooruit wil helpen, dan is het niet genoeg alleen een maaltijd aan de armen te geven. Die winst duurt maar een dag. We moeten oplossingen vinden waar de maatschappij echt wat aan heeft.

Olav Thon is een fanatiek aanhanger van de Noorse Vooruitgangspartij, de partij die campagne voert voor lagere belastingen en een strengere immigratiewet en geregeld is vergeleken met de PVV.

CC foto: Norges Bank

Geef een reactie

Laatste reacties (47)