Laatste update 19 september 2020, 18:33
61

Miljardairs profiteren van pandemie

Terwijl de coronapandemie tientallen miljoenen mensen in de financiële onzekerheid heeft gestort, hebben de rijken der aarde hun vermogens alleen maar zien toenemen. Uit onderzoek van de denktank Institute for Policy Studies blijkt dat de 643 Amerikaanse miljardairs 29 procent rijker zijn geworden sinds half maart, toen wereldwijd de lockdowns van kracht werden. Hun totale vermogen steeg van 2,95 naar 3,8 biljoen dollar.

Amazon-ceo Jeff Bezos, die toch al de rijkste persoon ter wereld was, profiteerde het meest. Sinds het begin van de crisis nam zijn vermogen met 73,2 miljard toe, waardoor hij nu 186,2 miljard dollar bezit. Die vermogensgroei is te danken aan de stijgende aandelenkoers van Amazon. Omdat veel mensen thuis werken en winkels mijden, bestellen ze meer bij het online warenhuis.

Ook Tesla-oprichter Elon Musk (nu 92 miljard dollar ‘waard’) en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (inmiddels goed voor 100,6 miljard dollar) zagen hun vermogens enorm stijgen. Er wordt al gesproken van een K-vormig herstel, waarbij vermogenden en techbedrijven goed uit de crisis komen, terwijl het met de rest van de bedrijven en mensen bergafwaarts gaat.

De Democratische senatoren Bernie Sanders en Ilhan Omar hebben voorgesteld om de miljardairs een eenmalige belasting op te leggen van 60 procent van hun vermogenswinst sinds half maart. De opbrengst daarvan zou moeten worden gebruikt om de gezondheidskosten van de Amerikanen te betalen.

cc-foto: Seattle City Council

Geef een reactie

Laatste reacties (61)