Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miljarden aan duurzaamheidssubsidie niet besteed

  •  
28-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_windmolens_300
Nederland een van de 'hekkensluiters' in Europa
De Nederlandse overheid heeft te veel onzekerheid gecreëerd rond de toekomst van biomassa. Als je daarbij optelt dat regionaal veel verzet is tegen windenergie, is het niet gek dat Nederland een van de hekkensluiters is op het gebied van duurzaamheid.
Met name die onzekerheid is in mijn ogen een groot probleem. Hier moet heel snel verder naar gekeken worden, omdat het op deze manier helemaal spaak loopt. (…) Er is al heel lang sprake van heel veel wijzigingen in de instrumenten die worden ingezet. Daardoor kunnen investeringen niet veilig worden gesteld. Daarom ligt de bal in de eerste plaats in Den Haag.
Het heeft onder meer tot gevolg dat een groot deel van de 3,5 miljard aan gereserveerde subsidies nog niet zijn besteed. Gebeurt dat niet alsnog, dan is de EU-doelstelling om in 2020 20 procent van de energie duurzaam te maken niet haalbaar. Faaij pleit er dan ook voor om verplichte doelstellingen te formuleren.
We zouden nú juist een versnelling moeten zien in de realisatie van de capaciteit om duurzame energie te kunnen produceren. Nederland is al één van de hekkensluiters in Europa. Het loopt al achter met die doelen en dit gaat dus helemaal verkeerd.
CC Foto: Jinterwas   

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.