Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miljarden aan pensioengeld naar wapenindustrie

  •  
18-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wapens_300.jpeg
Allianz, Aegon, Delta Lloyd en meer verzekeraars investeren in totaal miljarden euro's in de wapenindustrie
Weinig mensen weten het maar uit onderzoek blijkt dat verzekeraars en een aantal grote Nederlandse pensioenfondsen investeren in deze omstreden industrie
Uit onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer komt naar voren dat acht van de tien grote verzekeraars begin 2015 zo’n 7 miljard euro hadden uitstaan bij bedrijven die onder meer tanks, bommen, radarsystemen en kruisraketten leveren aan landen met een rafelrandje, meldt de Volkskrant. Volgens Pax medewerker Suzanne Oosterwijk worden in die landen:
[…] bijvoorbeeld mensenrechten geschonden, er geldt een EU- of VN-wapenembargo tegen. Het zijn conflictgebieden of fragiele staten waar militaire aankopen gepaard gaan met corruptie.
Van de tien onderzochte verzekeraars gaan alleen Achmea en ASR vrijuit, stelt Oosterwijk. Allianz, Aegon, Delta Lloyd, Legal & General, NN Group, Generali, APG en SNS Reaal investeren volop in bedrijven als het Italiaanse Finmeccanica, dat treinen bouwt maar ook militaire helikopters levert aan Libië en Nigeria en raketten aan Pakistan en Saoedi Arabië.
Pensioenfondsen Ook bij een aantal grote pensioenfondsen is beleggen in wapenhandel schering en inslag, zegt de Volkskrant. Zo heeft ABP ruim 1,1 miljard euro geïnvesteerd in wapenfabrikanten die handelen met wat de Eerlijke Verzekeringswijzer ‘controversiële landen’ noemt, PME 194 miljoen, BPF Bouw 128 miljoen en PFZW 100 miljoen.
Onacceptabel  Uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat tweederde van de Nederlanders dit soort investeringen (zeer) onacceptabel vindt. Voor ruim 80 procent van deze groep zijn ze reden over te stappen naar een andere verzekeraar. De vraag blijft natuurlijk of verzekeraars daadwerkelijk overstappen nu ze hiervan op de hoogte zijn.
‘Miniem deel van beleggingsportefeuille’ De investeringen vormen vaak een miniem deel van de totale beleggingsportefeuille van de verzekeraars en pensioenfondsen, maar ‘het antwoord op de vraag of al die miljarden veel zijn, blijft wat mij betreft ja’, zegt Oosterwijk in de Volkskrant.
In het kader van hun maatschappelijke verantwoordelijk zouden verzekeraars simpelweg geen geld moeten investeren in bedrijven die wapens leveren aan landen zoals Saoedi-Arabië; een land dat onlangs nog verboden clustermunitie gebruikte in Jemen en bekendstaat vanwege een belabberde mensenrechtensituatie.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.