116

Miljardenbezuiniging glipt door vingers kabinet

Geen meerderheid Eerste kamer voor megabezuiniging ... Verlagen pensioenopbouw moest 3 miljard opleveren ... CDA en D66 laatste hoop

Dinsdag behandelt de Eerste Kamer een wetsvoorstel waarmee de pensioenopbouw vanaf 2015 verlaagd wordt van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Het wetsvoorstel lijkt gedoemd te mislukken, omdat het kabinet in de Senaat slechts 30 van de 75 zetels in handen heeft. Voor een meerderheid is dus oppositiesteun nodig, maar vooralsnog is die ver te zoeken.

Het kabinet heeft haar hoop gevestigd op ‘constructieve partijen’ als CDA en D66, maar de kans dat deze partijen op het elfde uur nog inbinden lijkt erg klein. Volgens D66-senator Joris Backer zijn er:

geen recente contacten meer geweest en geen openingen geboden

Ook CDA-senator Wopke Hoekstra verwacht niet dat er voor dinsdag nog een oplossing komt voor de ontstane impasse, dat meldt de Volkskrant.

Het enige wat de oppositie mogelijk voor het plan zou kunnen doen stemmen is een fikse daling van de pensioenpremies. Het kabinet is echter niet bij machte daarover garanties te verlenen, omdat de op zwart zaad zittende pensioenfondsen die premies zelf bepalen. Als de Senaat het plan inderdaad afwijst, zal het kabinet met een nieuw, afgezwakt voorstel moeten komen. Dit plan moet dan eerst opnieuw door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)