13

Miljardenstrop dreigt voor Nederland

Transporteur Gasunie mogelijk te veel in rekening gebracht bij klanten ... Nederlandse staat enige aandeelhouder

De Nederlandse staat moet de klanten van Gasunie mogelijk miljarden euro terugbetalen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in het verleden bepaald wat de gastransporteur mag vragen voor het transporteren van gas. Dat gebeurt op basis van een analyse van de pijpleidingen en de gemaakte kosten. Nu zou het kunnen zijn dat de pijpleidingen te hoog zijn gewaardeerd. Aangezien de Nederlandse staat de enige aandeelhouder is, dreigt er een miljardentegenvaller.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven buigt zich donderdag over deze zaak. En juist de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet voor de rechter verschijnen.

Wanneer de Gasunie in overtreding blijkt, dreigt een nieuwe miljardentegenvaller voor de staat. En dat terwijl de nieuwe regering nog moet beginnen met de formatiegesprekken.
Hans Grünfeld van Vereniging voor Energie, Milieu en Water spande de zaak aan:

De waarde van het pijpleidingennet is feitelijk veel lager dan die door de NMa is vastgesteld. Veel leidingen zijn inmiddels zelfs verouderd en afgeschreven.

BNR: Miljardentegenvaller voor de staat in de pijplijn

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)