30

Miljoen Britten de straat op in Londen voor tweede brexit-referendum

In Londen hebben zaterdag naar schatting een miljoen mensen actiegevoerd om de beslissing over brexit in de handen van het volk te leggen. De demonstranten vroegen door middel van een mars door de straten van Londen tot aan het parlement om een tweede referendum waarmee de aanstaande uittreding uit de Europese Unie ongedaan gemaakt kan worden.

De ‘People’s Vote March’ is een van de grootste protestacties van de afgelopen jaren en komt kort nadat de EU de Britten uitstel verleende om de Unie te verlaten en Theresa May liet weten dat ze haar nieuwe plan – twee eerdere werden afgeschoten in het parlement – misschien niet opnieuw aan de parlementariërs voorlegt. Tenzij May er alsnog in slaagt een deal met de EU door het Britse parlement te loodsen, zal het land op 12 april zonder verder handelsakkoord de Europese Unie verlaten. Een petitie op de website van het Britse parlement om de brexit ongedaan te maken heeft inmiddels ruim 4 miljoen handtekeningen.

In november werd ook al een protestmars gelopen, daar kwamen uiteindelijk zo’n 700.000 mensen op af. Demonstranten zwaaiden met Europese vlaggen en droegen borden mee waarop de Britse regering opgeroepen wordt Artikel 50, het artikel dat uittreding uit de Europese Unie mogelijk maakt, terug te trekken. Ook de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, liep mee in de mars. Op twitter schreef hij: ‘Genoeg is genoeg – het is tijd om het Britse volk het laatste woord te geven over brexit.’ Andere deelnemers waren de tweede man van de Labour-partij Tom Watson en de Schotse premier Nicola Sturgeon.

Bron: itv.com, BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (30)