Laatste update 15:58
43

100 miljoen euro extra voor verpleegzorg dankzij Hugo Borst

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft onder druk van de hele Tweede Kamer besloten 100 miljoen euro extra uit te trekken voor de verpleegzorg. Hiermee moet de kwaliteit in verpleeghuizen verbeterd worden. Het besluit is een directe reactie op het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers.

Borst schreef vorig jaar een emotionele brief aan de staatssecretaris nadat hij een lijst bekend had gemaakt met slecht presterende verpleeghuizen. Borst schreef:

Er zit overdag en ’s avonds meestal maar een verzorger op negen bewoners. Op een rustige dag is dat al amper te doen, bij calamiteiten is de veiligheid in het geding. Het ergst is dat die ene verzorger veel achter de computer zit. Dat moet. Want het systeem schrijft voor dat veel (overbodigs) moet worden geregistreerd. Als dat niet gebeurt, wordt er een manager boos. Hoeveel verzorgers mij de afgelopen maanden niet hebben verteld dat ze tijdens het administreren in gewetensnood komen omdat bewoners aandacht en zorg nodig hebben en ze die niet kunnen geven.

Borst wilde dan ook dat er een verplichte norm van minstens twee zorgverleners op acht bewoners komt.

Met het extra geld komt de staatssecretaris Hugo Borst en Carin Gaemers een klein beetje tegemoet. De branchevereniging voor zorgondernemers Actiz in Utrecht heeft berekend dat om het manifest uit te kunnen voeren, 70.000 extra zorgmedewerkers nodig zijn. Dat betekent 1,5 tot 2 miljard euro extra. Om de 100 miljoen euro te kunnen betalen, rekent Van Rijn op meevallers elders in de begroting. Als die er niet komen, heeft hij een probleem.

AD: Van Rijn trekt 100 miljoen extra uit voor betere verpleegzorg

Geef een reactie

Laatste reacties (43)