Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Miljoen huishoudens in de problemen door regeerakkoord'

  •  
08-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
house.jpg
Vereniging Eigen Huis: Rust en vertrouwen op de woningmarkt wordt niet hersteld
Het nieuwe regeerakkoord brengt een miljoen huishoudens onder water omdat hun hypotheken hoger worden dan de huidige waarde van hun huis. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) dat in handen is van NU.nl.
“De negatieve spiraal op de woningmarkt wordt versterkt. Rust en vertrouwen in de markt kunnen zich niet herstellen”, zo schrijft de vereniging dan in een brief aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan het debat in de Kamer vrijdag over het Belastingplan van volgend jaar.
In het regeerakkoord is de maatregel opgenomen waarmee renteaftrek wordt toegestaan over een restschuld gedurende een periode van maximaal 5 jaar. VEH vindt dit onvoldoende. Directeur Rob Mulder wil dat er wordt vastgehouden aan de Kunduz-maatregel die verplichte jaarlijkse aflossing met een jaar uitstelt.
De effecten die de maatregelen hebben zijn erg confronterend”, zo licht Mulder toe aan NU.nl. “De Nederlandsche Bank (DNB) heeft berekend dat het verplicht (annuïtair, red.) aflossen voor starters leidt tot een prijsdaling van 9 procent.
De effecten van het regeerakkoord op de woningmarkt worden volgens Mulder onderschat. Dat komt doordat de prijsdaling niet is opgenomen in de berekeningen van het CPB over het regeerakkoord.
Net voordat het regeerakkoord uitkwam, stelde VEH samen met het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars een plan op om de woningmarkt open te breken. Daarin stelt ze voor dat huiseigenaren hun restschuld van hun vorige huis mogen meenemen bij aankoop van een volgende woning, met behoud van renteaftrek.
Voorwaarde is dat de hypotheek op de te verkopen woning ook met NHG is verstrekt en dat wordt voldaan aan inkomensnormen. Hierdoor blijven de risico’s voor de overheid nagenoeg gelijk en is een restschuld op een NHG-hypotheek geen belemmering meer bij verhuizing.
cc-foto: Aloxe
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.