20

Miljoenen Chinezen in de ban van een documentaire

Chai Jing's online film over luchtvervuiling gaat viral

In een weekend tijd hebben meer dan 35 miljoen Chinezen de documentaire ‘Under the dome’ bekeken, over de luchtvervuiling in China. De vijf kwartier durende documentaire is online gezet door maakster Chai Jing die op zijn Al Gore’s vanaf een podium een zaal toespreekt en confronteert met grafieken.

Chai Jing is een voormalige televisieverslaggever die zich pas voor luchtvervuiling ging interesseren toen ze zwanger werd:

Toen ik haar hartje hoorde kloppen, wilde ik nog maar één ding voor haar: een goede gezondheid. (…) Ik ben nooit bang geweest voor luchtvervuiling en heb nooit een masker gedragen, waar dan ook. Maar als je een leven in je draagt dan is het jouw verantwoordelijkheid wat zij ademt, eet en drinkt. En dan voel je de angst.

In de film verhaalt ze van haar zoektocht naar de oorzaken van de enorme Chinese luchtvervuiling en haar pogingen opheldering te krijgen van de verschillende overheden over waarom ze telkens beloven er iets aan te doen, maar dat vervolgens nalaten.

Vooral bij andere ouders heeft Chai Jing een snaar geraakt en de film is onderwerp geworden van een massale publieke en mediadiscussie. Veel Chinezen prijzen haar omdat ze het aandurft de industriële en bureaucratische belanghebbenden aan te pakken. Opvallend is de kritiek op de overheid, die in reacties bijval krijgt. “Steun Chai Jing en degenen die net als zij opstaan en de waarheid spreken. In dit verziekte, wetteloze  land, kil, gevoelloos en arrogant, zijn zij een in het oog springend teken dat de ziel door elkaar heen schudt”, luidde een van de commentaren op Youku.

Vooralsnog heeft de regering de documentaire niet geblokkeerd. Sterker nog, de website van People’s Daily, de belangrijkste krant van de heersende communistische partij , was een van de eerste die de video plaatste. Het is echter nog de vraag wat dat gaat betekenen voor het milieubeleid van de Chinese overheid.

New York Times: Documentary on Air Pollution Grips China

Geef een reactie

Laatste reacties (20)