Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miljoenen Chinezen in de ban van een documentaire

  •  
01-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
chin_doc.jpg
Chai Jing's online film over luchtvervuiling gaat viral
In een weekend tijd hebben meer dan 35 miljoen Chinezen de documentaire ‘Under the dome’ bekeken, over de luchtvervuiling in China. De vijf kwartier durende documentaire is online gezet door maakster Chai Jing die op zijn Al Gore’s vanaf een podium een zaal toespreekt en confronteert met grafieken.
Toen ik haar hartje hoorde kloppen, wilde ik nog maar één ding voor haar: een goede gezondheid. (…) Ik ben nooit bang geweest voor luchtvervuiling en heb nooit een masker gedragen, waar dan ook. Maar als je een leven in je draagt dan is het jouw verantwoordelijkheid wat zij ademt, eet en drinkt. En dan voel je de angst.
In de film verhaalt ze van haar zoektocht naar de oorzaken van de enorme Chinese luchtvervuiling en haar pogingen opheldering te krijgen van de verschillende overheden over waarom ze telkens beloven er iets aan te doen, maar dat vervolgens nalaten.
Vooral bij andere ouders heeft Chai Jing een snaar geraakt en de film is onderwerp geworden van een massale publieke en mediadiscussie. Veel Chinezen prijzen haar omdat ze het aandurft de industriële en bureaucratische belanghebbenden aan te pakken. Opvallend is de kritiek op de overheid, die in reacties bijval krijgt. “Steun Chai Jing en degenen die net als zij opstaan en de waarheid spreken. In dit verziekte, wetteloze  land, kil, gevoelloos en arrogant, zijn zij een in het oog springend teken dat de ziel door elkaar heen schudt”, luidde een van de commentaren op Youku.
Vooralsnog heeft de regering de documentaire niet geblokkeerd. Sterker nog, de website van People’s Daily, de belangrijkste krant van de heersende communistische partij , was een van de eerste die de video plaatste. Het is echter nog de vraag wat dat gaat betekenen voor het milieubeleid van de Chinese overheid.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.