Laatste update 12:45
165

Miljoenen euro’s ‘verboden staatssteun’ aan anti-abortusclub om SGP te paaien

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid (ChristenUnie) heeft twee miljoen euro onrechtmatige subsidie verstrekt aan de omstreden anti-abortusclub Siriz. Dat meldt NRC op basis van documenten opgevraagd door Bureau Clara Wichmann. Blokhuis deed dat, ondanks waarschuwingen van ambtenaren, die spreken van ‘verboden staatssteun’. Blokhuis zette door om de SGP te paaien.

Het gaat om de organisatie Siriz ‘ter bescherming van het ongeboren kind’. Sinds 2014 kreeg de club op aandringen van de SGP subsidie van het ministerie van VWS, zo’n anderhalf miljoen per jaar. Dat kwam voort uit een akkoord tussen het toenmalige kabinet-Rutte II en SGP-leider Kees van der Staaij. Die laatste wilde het kabinet wel helpen de Rijksbegroting door de Eerste Kamer te loodsen, maar wilde daar dan wel wat voor terug.

Het vroegtijdig gevallen en inmiddels in lichterlaaie staande kabinet-Rutte III zette de subsidieregeling voort via Blokhuis. NRC schrijft:

Net als zijn voorganger Martin van Rijn (PvdA) kreeg hij meermaals van ambtenaren te horen dat Siriz een voorkeursbehandeling kreeg. Zij deden een steeds klemmender beroep op Blokhuis te stoppen met de „verboden staatssteun”. Siriz was ook relatief duur, had genoeg eigen geld en de hulp van Siriz kon ook door GGD’en worden gegeven.

Na een gesprek met de directeur van Siriz besloot Blokhuis na zijn aantreden in 2018 door te gaan met de subsidieregeling, ondanks het dwingende advies die te stoppen. Een jaar later moest de subsidie alsnog gestopt worden wegens nieuwe regelgeving waarin steviger werd verankerd dat geld voor hulp aan onbedoeld zwangere personen voortaan eerlijker verdeeld moet worden. Op aandringen van de directeur van Siriz ging Blokhuis toch nog akkoord met een laatste overbruggingssubsidie, dit keer van een half miljoen euro. Volgens Blokhuis ging het om het afbouwen van een subsidierelatie ‘in een tempo dat past bij behoorlijk bestuur’.

Geef een reactie

Laatste reacties (165)