80

Miljoenen marcheren tegen Monsanto

Multinational probeert wereldwijde voedselproductie te controleren ... RTL-programma Eigen Huis en Tuin promoot willens en wetens gevaarlijk Monsanto-tuinmiddel

Zaterdag 25 mei gaan naar verwachting wereldwijd 2 miljoen mensen de straat op tegen de machtige biochemische multinational Monsanto. In Nederland wordt gedemonstreerd in Amsterdam en Wageningen als onderdeel van de ‘March Against Monsanto’.

GMO Food – Biggest Lie Scary from Phoenix Aquua on Vimeo.

Monsanto is een Amerikaans chemiebedrijf dat producten voor de landbouw produceert, zoals genetisch gemanipuleerde zaden en giftige bestrijdingsmiddelen. De machtige multinational bemoeit zich met het politieke en wetenschappelijke landbouwbeleid over heel de wereld en heeft overal wel een dikke vinger in de pap. Volgens de organisatoren van ‘March Against Monsanto’ is het bedrijf uit op één ding: meer geld en macht over onze hele voedselketen. De multinational met een onstilbare machtshonger graast de hele wereld af op zoek naar zaadproducenten en koopt die vervolgens op.

Monsato heeft een dubbele tactiek: het produceert aan de ene kant verwoestende bestrijdingsmiddelen en kweekt aan de andere kant speciale varianten van gewassen die tegen die middelen bestand zijn. Het doet denken aan een farmaceutisch bedrijf dat eerst ziektes verwekt en vervolgens de geneesmiddelen op de markt brengt. Zo promoot Monsanto enerzijds de onkruidverdelger Roundup en brengt het genetisch gemanipuleerde zaden voor gewassen als maïs, katoen sojabonen, welke bestand zijn tegen Roundup, anderzijds aan de man. De Roundup Ready-zaden zijn gepatenteerd en Monsanto doet er alles aan om deze patentrechten te beschermen. Na één oogst mogen de zaden bijvoorbeeld niet hergebruikt worden. Doet een boer dat toch, dan krijgt hij de “zaadpolitie” op zijn dak. Het chemiebedrijf procedeert door totdat het gelijk krijgt en de boer in zijn hemd staat en duizenden euro’s of dollars moet betalen voor het overtreden van patenrechten. Vindt “per ongeluk” kruisbestuiving plaats tussen een Monsanto-product en een biologische plant? Ook dan overtreedt de boer de regels van Monsanto en wordt deze aangeklaagd. In India hebben volgens tegenstanders van Monsanto naar schatting 200.000 boeren zelfmoord gepleegd vanwege de torenhoge schulden die de patenten met zich mee brachten.

In Polen wisten bijenhouders onlangs aan te tonen dat genetisch gemodificeerde maïs van Monsanto de oorzaak is van massale bijensterfte. Polen is daarmee het eerste land dat Monsanto, gedeeltelijk, verantwoordelijk stelt voor de bijensterfte en het verbouwen van Monsanto-maïs verbiedt.

In Nederland worden producten van Monsanto echter gewoon gepromoot. Bijvoorbeeld door het RTL-programma Eigen Huis en Tuin, dat wekelijks gesponsord wordt door een ander bedrijf. De uitzending afgelopen zaterdag werd betaald door de producenten van het Monsanto-product Roundup en daar hoort uiteraard de juiste promotie bij. Zo is op de website van Eigen Huis en Tuin te lezen dat Roundup: “Effectiever is dan het gebruiken van onkruidbestrijdingsmiddel. Roundup Gel is een nieuwe manier van onkruid bestrijden. Je bestrijdt snel, eenvoudig en nauwkeurig het onkruid zonder dat het andere tuinplanten aantast.” Ook handig: “De dispenser is voorzien van een kind-veilige sluiting.”

Een woordvoerster van RTL verklaart desgevraagd aan de redactie van Joop dat het een eenmalig sponsoring betreft. Hoewel het product van Monsanto vanaf 2018 verboden wordt voor particulier gebruik in Nederland, is het nu nog wettelijk toegestaan en ziet RTL geen reden om het product niet te promoten. Indien het product op een juiste manier wordt gebruikt, is het niet schadelijk, benadrukt de woordvoerster. Uit eerder onderzoek van de universiteit van Caen blijkt dat Roundup onder meer geboorteafwijkingen kan veroorzaken en de deling van cellen kan verstoren. Maar als je Roundup correct gebruikt, is er volgens RTL niets aan de hand.

Wie mee wil lopen met de March against Monsanto kan voor meer informatie op de Facebook-pagina terecht of op de website linkepost.nl.

Lees ook: Hanneke van Veghel: Waarom zaterdag 2 miljoen mensen wereldwijd de straat op gaan

Geef een reactie

Laatste reacties (80)