Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miljoenen op de vlucht voor superstorm

  •  
08-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
strim_300.jpg
Zwaarste storm ooit waargenomen teistert Azië
De Filipijnen, een land dat ieder jaar zwaar getroffen wordt door stormen, krijgt nu de typhoon Haiyan te verduren. De storm die behoort tot categorie 5 is volgens experts de zwaarste die ooit gemeten is sinds satellieten de meteorologische natuurrampen begonnen te meten.
Miljoenen mensen zijn op de vlucht naar hoger gelegen gronden en schuilkelders. De storm bereikt zulke hoge snelheden dat volgens deskundigen vrijwel geen enkel gebouw op de Filipijnen er tegen bestand is. Er worden windstoten tot 275 kilometer per uur gemeten. Volgens het Typhoon Waarschuwingscentum van de Amerikaanse marine bereikte de storm Haiyan, die lokaal de naam Yolanda draagt, eerder snelheden van 378 kilometer per uur. Alleen al op de Filipijnen lopen zo’n twaalf miljoen mensen het risico getroffen te worden door de storm. Daarna trekt de verwoestende typhoon, die dan mogelijk nog aan kracht wint , richting Laos en Vietnam.
Een van de eerste bedreigde gebieden is de provincie Bohol dat nog herstellende is van een recente aardbeving. Vijfduizend mensen wonen er in tenten. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.