26

Miljoenen Pakistanen slaan de handen ineen tegen corruptie en terrorisme

Overheid krijgt 3 weken de tijd om te hervormen ... 10 januari vindt er een massale protestmars plaats richting de hoofdstad

Vandaag komen er in Pakistan 5 miljoen mensen bij elkaar om in opstand te komen tegen de corruptie en het politieke klimaat in het land. Het zal hiermee de grootste bijeenkomst in de historie van het land met 180 miljoen inwoners zijn. De beweging is opgezet door Tahir-ul-Qadri, een moslimgeleerde en professor in Internationaal Recht die veel invloed heeft in het land en miljoenen mensen kan mobiliseren. Ul-Qadri is ook de auteur van een 600 pagina tellende fatwa tegen terrorisme.

Het huidige politieke en electorale systeem in Pakistan verkeert op dit moment in een historisch dieptepunt. De Pakistaanse bevolking is de corruptie, armoede, inflatie, terrorisme, liquidaties en fraude gedurende verkiezingen volledig zat. De situatie verslechtert dagelijks door de corruptie, strijd tussen publieke instanties, economische achteruitgang en het risico van een bloedige burgeropstand. Met de slogan “Save the country – NOT politics” wil hij het land redden van de ondergang.

Het evenement is een grote logistieke klus. Er zijn 40.000 bussen aangemeld, duizenden tenten zijn op het veld opgesteld en er zijn 10.000 stoelen alleen voor prominente gasten. Vele duizenden activisten zijn tevens via de sociale media bezig met het mobiliseren van miljoenen Pakistanen, waarbij via twitter de hashtags #23Dec en #ChangePK worden gebruikt en via Facebook meerdere pagina’s de 100.000 likes hebben gepasseerd. De overheid krijgt drie weken de tijd om te hervormen. Er is ook een protestmars richting de hoofdstad aangekondigd.

Een aantal feiten over Pakistan:
– Rang 35 op lijst van Meest Corrupte Land, volgens Transparency International
– 70% van de parlementsleden doet geen belastingaangiftes, volgens Centre for Investigative

– Rangnummer 105, volgens Democracy Index 2011
– Het op een na meest onveilige land ter wereld, volgens Terrorism Risk Index
– 13th Failed State, volgens Foreign Policy Magazine
– 45,000 slachtoffers van terroristische aanvallen

Geef een reactie

Laatste reacties (26)