10

Miljoenen schadevergoeding voor MH17 nabestaanden

Een groep nabestaanden van de neergehaalde vlucht MH17 heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak gewonnen, waardoor zij recht hebben op honderden miljoenen schadevergoeding. Dat blijkt uit rechtbankstukken in het bezit van het tv-programma ZEMBLA. Het gaat om een groep familieleden van 25 slachtoffers, onder wie 10 Nederlanders. De zaak werd aangespannen tegen de leider van de separatisten in Oekraïne, Igor Girkin. Deze Russische officier leidde de opstand en wordt nu door de Amerikaanse rechter verantwoordelijk gehouden voor het neerhalen van MH17 met een BUK-raket op 17 juli 2014.

De rechter deed op 21 december vorig jaar uitspraak. Per slachtoffer kende zij 20 miljoen dollar toe – 10 miljoen schadevergoeding en 10 miljoen boete, zo heeft de Amerikaanse advocaat Wisner laten weten. Een totale schadevergoeding van 400 miljoen dollar.

De kans dat familieleden van slachtoffers deze bedragen daadwerkelijk ontvangen, is echter vrijwel nihil. Igor Girkin heeft zich niet verdedigd tijdens de rechtszaak en zijn op zijn officiële woonadres in Moskou was hij voor de advocaten niet te vinden. Advocaat Wisner is van plan beslag te leggen op zijn bezittingen, maar vreest dat dit bij lange na niet voldoende is om de miljoenen schade te voldoen: “Deze zaak ging niet om geld, maar om gerechtigheid voor de families. We willen aandacht op het wereldtoneel voor de zaak en voor degenen die verantwoordelijk zijn voor deze verschrikkelijke tragedie.”

Nabestaanden die zich bij de rechtszaak hebben aangesloten reageren gelaten op het vonnis. Zoals de ouders van Bryce Fredriksz:

We gaan er vanuit dat het niet is te innen. Van een kale kip kun je niet plukken. Het is ook meer symbolisch. Nu komen ze er nog mee weg. Als er iets is wat we kunnen bedenken om degenen die erbij betrokken waren het leven zuur te maken, dan zullen we dat niet nalaten.

Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 laat weten dat de overwinning in de rechtszaal vooral ook een van de manieren is om de zaak bovenaan de agenda te houden:

De meningen over deze zaak zijn nogal verdeeld. De vraag is of de uitspraak wel enig effect zal hebben. Als Stichting nemen wij geen standpunt in over rechtszaken. Het is de eigen keuze van nabestaanden waar ze zich bij aansluiten. Maar de emotionele waarde van de uitspraak is absoluut aanwezig. Want het is ook hartstikke belangrijk om aandacht te blijven houden voor wat er is gebeurd. Het is belangrijk om het onderwerp op de kaart te houden.

Meer over deze zaak in de tv-uitzending van ZEMBLA op 7 maart aanstaande, met aandacht voor de vragen: welke handvaten zijn er voor nabestaanden om gerechtigheid te krijgen? Kan deze juridische overwinning een rol gaan spelen in de strafvervolging? Wanneer zullen de verantwoordelijken voor het neerhalen van MH17 voor de rechter verschijnen?

cc-foto: Roman Boed

Geef een reactie

Laatste reacties (10)