2

‘Miljoenen tonnen oceaanplastic vermist’

Plastic drijft niet zoals verwacht rond in de oceaan, maar wordt opgeslokt door vissen

Jarenlang gingen wetenschappers ervanuit dat er miljoenen tonnen plastic in onze zeeën en oceanen drijven. Ze zouden her en der eilandjes vormen, net zoals de kunstofarchipel in de Stille Oceaan. Uit een nieuwe studie blijkt echter iets nog verontrustender: 99 procent van het plastic is namelijk spoorloos verdwenen.

In 2010 en 2011 kamden onderzoekers de wateren rond vijf afvaleilanden uit. De verwachting was miljoenen tonnen oceaanplastic te vinden, maar de onderzoekers kwamen met hoogstens 40.000 ton aan buit terug. The Verge meldt dat dat betekent dat 99 procent van het plastic spoorloos verdwenen is.

De wetenschappers vermoeden dat het meeste plastic in de oceaan microscopisch klein is. Door golven en straling van de zon, worden de deeltjes steeds kleiner. Daarom gebruikten de onderzoekers speciale fijne netten, die zelfs de allerkleinste deeltjes boven water zouden moeten kunnen halen. Nu dat niet gebeurt is, vermoedt men dat de miljoenen tonnen vermiste plastic in de magen van de vissen zijn verdwenen.

Onderzocht moet nu worden hoe schadelijk dat is voor ons ecosysteem. De vraag is of het plastic en alle verontreinigende stoffen in onze voedselketen terechtkomen, of dat de vissen het plastic uiteindelijk zelf opnieuw afscheiden.

The Verge: Millions of tons of ocean plastic has gone missing

cc-foto: Garet Coakley

Geef een reactie

Laatste reacties (2)