Laatste update 20:53
154

Miljoenen Turken de straat op bij protestactie tegen mislukte staatsgreep

Zondagmiddag zijn miljoenen Turken de straat opgegaan op verzoek van president Recep Tayipp Erdogan. In Istanbul verzamelden ze zich om nogmaals hun verontwaardiging over de mislukte couppoging te onderstrepen. Ook betuigden ze hun aanhankelijkheid aan de president: zo noemden ze hem op spandoeken onder meer ‘een godsgeschenk’.

Het doel van de betoging lijkt vooral het uitstralen van de nationale eendracht. Zo werden de nationalistische en kemalistisch oppositiepartijen ook uitgenodigd om deel te nemen aan de betoging. Het was voor het eerst in tientallen jaren dat de oppositiepartijen deelnamen aan een manifestatie waarin steun werd betuigd aan de regering.

Erdogan heeft ontzettend veel kritiek gekregen sinds de mislukte coup. De president beweert dat de Gülenbeweging achter de staatsgreep zit en misbruikt die bewering om alles en iedereen die in contact staat met de Gülenbeweging aan te pakken. Docenten en hoogleraren zijn op non actief gesteld, uitreisverboden zijn ingevoerd, agenten en militairen zijn opgepakt, journalisten zijn vastgezet. Door de politieke zuiveringen zijn al tienduizenden mensen gearresteerd, ontslagen of geschorst, vele instellingen zijn gesloten. Erdogan heeft de noodtoestand uitgesproken, waardoor mensen dertig dagen kunnen worden vastgehouden zonder te worden voorgeleid.

Tijdens de betoging herhaalde Erdogan dat hij niet tegen de herinvoering van de doodstraf is, mits het parlement het goedkeurt. Daarbij onderstreept hij dat de doodstraf ook in heel veel andere landen bestaat.

Ook de Westerse pers moet het ontgelden:

 

De Volkskrant: Erdogan bij protestactie tegen coup: ‘Ik ben voor doodstraf als parlement dat is’

The Guardian: Turkish authorities hold anti-coup rally in Istanbul

Geef een reactie

Laatste reacties (154)