Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miljoenenbesparing door bezuinigingen zorgtoeslag mislukt

  •  
13-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schippers300_10.jpg
Economisch optimisme werd geen werkelijkheid ... Aantal ontvangers en hoogte toeslag verkeerd ingeschat: tegenvaller van 502 miljoen euro
Slecht nieuws voor het kabinet uit de Algemene Rekenkamer: de bezuinigingen op zorgtoeslag hebben de miljoenenbesparing die het kabinet voor ogen had niet kunnen waarmaken. Door de tegenvallende economie was het kabinet juist veel meer geld aan zorgtoeslag kwijt dan voorzien.
De bezuinigen leverde een besparing van 98 miljoen euro op, terwijl op 600 miljoen was gerekend. Die tegenvaller van 502 miljoen euro heeft een negatieve impact van 0,08 procent van het bruto binnenlands product op het overheidstekort. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in een donderdag gepubliceerd rapport.
schippers300
In totaal werd in 2012 bijna 4,6 miljard euro aan zorgtoeslag uitgekeerd en verdeeld onder 6,2 miljoen huishoudens. Het aantal ontvangers van de toeslag zou volgens verwachting met 410 duizend dalen, maar dat werden er 200 duizend minder. Ook de hoogte van de gemiddelde zorgtoeslag steeg (met 8 euro), terwijl het kabinet berekend had dat de toeslag zou dalen (met 50 euro per huishouden).
Verantwoordelijk ministers Edith Schippers van Volksgezondheid en Jeroen Dijsselbloem van Financiën beloven voortaan meer aandacht te besteden aan de informatie over de voortgang en de effecten van de bezuinigingen op de zorgtoeslag. De ministers zijn echter wel van mening dat de beoogde bezuiniging op de zorgtoeslag in 2012 ‘vrijwel volledig’ is behaald. Volgens de ministers dient er onderscheid te worden gemaakt tussen maatregelen enerzijds, en mee- en tegenvallers anderzijds, al passen ze die werkwijze zelf nog niet toe in hun informatie aan het parlement.
Het Centraal Planbureau berekende dat als het kabinet de bezuinigingsmaatregel niet had genomen, er nog eens 548 miljoen euro extra zou zijn uitgegeven aan zorgtoeslag in 2012.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.